αναδημοσίευση από "Ελευθεροτυπία" http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/04/2011&id=270278
Ελευθεροτυπία - 26/04/2011
ΥΠΟΓΕΙΟ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΗΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Πληρώνουμε για πάρκινγκ που μας ανήκει
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μπίζνες για κλάματα στην... Κλαυθμώνος. Σαράντα χρόνια λειτουργίας κοντεύει να συμπληρώσει το πάρκινγκ κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο Δήμος Αθηναίων ακόμη δεν το έχει παραλάβει ώστε να ωφεληθεί οικονομικά και η όλη υπόθεση προσφέρει απλά μαθήματα για το πού (δεν) οδηγούν οι «συμπράξεις» ιδιωτικού-δημόσιου τομέα στα «κοινωφελή έργα».
Σταθερά τα έσοδα της εταιρείας την τελευταία πενταετία
Το πιο... αστείο είναι ότι η κατασκευαστική εταιρεία (ΦΡΑΞΕΚΤΕ) θα είχε δικαίωμα εκμετάλλευσης του γκαράζ για 24 χρόνια από την αποπεράτωσή του! Ομως, 37 χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων ακόμη περιμένει ξοδεύοντας απίστευτα ποσά σε δικηγόρους, ενώ άλλοι δημόσιοι φορείς (π.χ. υπουργείο Εργασίας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) συνεχίζουν να πληρώνουν την εταιρεία για να σταθμεύουν υπηρεσιακά οχήματα.
Ερώτηση για το θέμα κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» (ΚΚΕ). Οπως ανέφερε στο σχετικό έγγραφο, το έργο δημοπρατήθηκε το 1972 με το σύστημα της αντιπαροχής. Η ανάδοχος εταιρεία θα το κατασκεύαζε με δικά της έξοδα, θα ελάμβανε την εκμετάλλευσή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά θα περνούσε στον Δήμο Αθηναίων. Το έργο ανέλαβε η εταιρεία ΦΡΑΞΕΚΤΕ (σ.σ. γράφτηκαν διάφορα για τη μεσολάβηση του Στ. Παττακού), που θα το εκμεταλλευόταν για 24 χρόνια «μετά την παραλαβή από τον δήμο». Η παράταξη επισημαίνει τις ορατές σήμερα ενδείξεις εγκατάλειψης του γκαράζ από την εταιρεία: κυλιόμενες σκάλες στα πεζοδρόμια των οδών Δραγατσανίου-Παπαρρηγοπούλου που ουδέποτε λειτούργησαν και είναι σκουπιδότοποι, βρώμικα αποχωρητήρια, εισροές υδάτων από την οροφή, ασυντήρητα δάπεδα, «σκουπίδια παντού και ιδίως στα αρχαιολογικά ευρήματα που παρέμειναν ορατά για το κοινό».
Στις 29/12/2010, ο διευθυντής Δημοτικής Περιουσίας Ε. Ευσταθόπουλος απαντά στη «Συμπαράταξη» και αναφέρει ότι «η κατασκευή του έργου δεν ολοκληρώθηκε και κατά το μέρος που κατασκευάστηκε είχε ελλείψεις και ελαττώματα ούτως ώστε υπήρξε ουσιαστική και νομική αδυναμία παραλαβής του και συνεπεία αυτού ουδέποτε καταρτίστηκε σύμβαση μισθώσεως», ενώ οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται το γκαράζ για διάστημα άνω των 30 ετών, «από τα τέλη του 1974».
Στην τραγικότητα του θέματος με το υπόγειο πάρκινγκ αναφέρθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι όταν συζητήθηκε για τελευταία φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο (6/9/2010). Αφορμή ήταν τότε το ύψος της αμοιβής για τη δικηγορική εταιρεία που χειρίζεται την υπόθεση τα τελευταία χρόνια. Ο νομικός σύμβουλος του δήμου (παραμένει και επί Γ. Καμίνη) Γ. Γεωργακαράκος ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις λέγοντας ότι υπήρξε «επιτυχής έκβαση στον Αρειο Πάγο, ο οποίος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για να κριθεί εκ νέου» αλλά και ότι «πρέπει να κατατεθεί νέα αγωγή κατά των κερδών που έχει αποκομίσει η εκμεταλλεύτρια εταιρεία μέχρι σήμερα».
Για την ανάγκη «να αναζητηθούν οι βαρύτατες ευθύνες αυτών που έφτασαν το θέμα ώς εκεί» μίλησε ο τότε επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρ. Αξελός. «Δεν είναι απλά πλημμελείς συνθήκες ή πλημμελείς πράξεις, είναι βαρύτατες πράξεις που αποσκοπούσαν σε βλάβη των συμφερόντων του δήμου και εκτιμώ ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και διά της νομικής και διά της υπηρεσιακής οδού», είπε. Ο Φώτης Προβατάς μίλησε για «σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί επί δεκαετίες τον δήμο», ενώ ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στέλιος Λάμπρου υπολόγισε ότι τα δικαστικά έξοδα του δήμου μπορεί να αγγίζουν συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Για «μία από τις πιο τραγικές υποθέσεις του Δήμου Αθηναίων» μίλησε στην ίδια συνεδρίαση η Ηρα Βαλσαμάκη, σύμβουλος της τότε πλειοψηφίας Κακλαμάνη, προσθέτοντας ότι «είναι τεράστια η ζημιά που έχει υποστεί ο δήμος διαχρονικά». Πάντως, ο Νικήτας Κακλαμάνης ως δήμαρχος είχε επικαλεστεί το γκαράζ της Κλαυθμώνος ως παράδειγμα (!) όταν είχε ξεσπάσει η διαμάχη (αρχές του 2009) για το υπόγειο γκαράζ στην Κύπρου-Πατησίων.
Με βάση τους επίσημους ισολογισμούς η εταιρεία ΦΡΑΞΕΚΤΕ επιδεικνύει τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερότητα στα έσοδά της που κυμαίνονται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους αγγίζει το 35%. Αγνωστα παραμένουν τόσο το ύψος των αναδρομικών που διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και το αν η εταιρεία έχει κάνει πρόβλεψη για την κάλυψή τους.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
Έλληνες και μετανάστες, χτυπιούνται από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι κυβερνώντες θρέφουν τον ρατσισμό για να εκτονώσουν την πίεση από το Λαό. Η φτώχεια όμως χτυπάει την πόρτα όλων. Τα μεγάλα εργοστάσια δεν έκλεισαν λόγω των μεταναστών. Ο μισθός και η σύνταξη που δεν φτάνουν, η ακρίβεια, οι φόροι, το χαμηλό επίπεδο υγείας και παιδείας, έχουν συγκεκριμένους υπαίτιους: τους κυβερνώντες, τα αφεντικά. Όχι τους μετανάστες, όχι τους αγωνιστές. Το κράτος χαϊδεύει το έγκλημα και τη διαφθορά. Τα ΜΑΤ χτυπάνε απεργούς, συνταξιούχους, πολίτες. Ώρα να αντιδράσουμε.
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με βάση τα πιο πάνω, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο χώρο της πρώην "Μηχανικής Καλλιέργειας" στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν παρά την συνεχή βροχή, διακόσια άτομα. Χαιρέτησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι των μεταναστών. Ομιλητές ήταν: ο Τάσος Πανταζίδης και ο Σαλίμ Τσουντρί.
Σάββατο 9 Απριλίου 2011
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» - «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η ελληνική κοινωνία, διχάζεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα των μεταναστών. Στη χώρα μας η μετανάστευση, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής πολλών ετών, αλλά και της πολιτικής της Ε.Ε. και των γειτονικών μας κρατών, έχει καταστεί πρόβλημα το οποίο έχει ξεπεράσει τις πολιτικές του διαστάσεις και έχει λάβει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές.
Μέρος του προβλήματος είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται μετανάστες σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, ομάδα νεαρών «Ελλήνων» επιτίθεται σε μεμονωμένους μετανάστες στη Νίκαια και το Ρέντη, αφήνοντας πίσω της αιμόφυρτους μετανάστες, πακιστανικής κυρίως καταγωγής.
Το φαινόμενο δεν είναι νέο στην περιοχή. Εδώ και χρόνια, μικρές ομάδες νεαρών «λευκών», επιτίθενται στους «μελαψούς» Πακιστανούς της περιοχής, αποσπώντας τους κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει να ξεφεύγει.
Με την αφορμή αυτή, το Σ.Ε.Κ. (με τις διάφορες «σφραγίδες» του) έκανε ανοιχτό κάλεσμα για σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νίκαιας. Η Οργάνωσή μας και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, με το σκεπτικό του ότι τα προβλήματα των μεταναστών αφορούν όλους μας, αδιάφοροι για το γεγονός του ότι τη σύσκεψη την καλούσε άλλο πολιτικό σχήμα και μη βλέποντας ανταγωνιστικά το ΣΕΚ, κινητοποιήσαμε σημαντικό αριθμό μεταναστών κατοίκων της Νίκαιας και του Ρέντη προκειμένου να ενισχυθεί η σύσκεψη αυτή (ο Σύλλογος αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, έχει δράση δυο ετών στην περιοχή, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μεταναστών Νίκαιας και Ρέντη, με ενημερωτικές συναντήσεις, νομική και συμβουλευτική στήριξη).
Ανάμεσα σε έξι εκπροσώπους πολιτικών φορέων, παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, Γραμματέας των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πανταζίδης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, Σαλίμ Τσουντρί, οι οποίοι προκλητικά αγνοήθηκαν από τους διοργανωτές του ΣΕΚ, δεν ανακοινώθηκαν ως παρόντες και φυσικά δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στους παρόντες μετανάστες, μεγάλη μερίδα τους ήταν μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης και αρκετοί από αυτούς και μέλη των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, τους οποίους συσπειρώσαμε ώστε να δώσουμε ισχύ σε μια κινητοποίηση (έστω και άλλου κόμματος) που αφορούσε το φλέγον ζήτημα του ρατσισμού.
Οι επικεφαλής του ΣΕΚ όμως, είχαν άλλη αντίληψη: αυτή του «καπελώματος». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για τον αποκλεισμό μας, ήταν: «εμείς καλέσαμε τη σύσκεψη, εμείς αποφασίζουμε», «δεν είστε Δημοτικοί Σύμβουλοι», «δικοί μας είναι οι μετανάστες» και άλλα φαιδρά.
Η στάση αυτή του ΣΕΚ απέναντι σε εκπροσώπους μας, δεν είναι πρωτόγνωρη. Από την ίδρυσή του, βλέπει ανταγωνιστικά τους πάντες. Παρά το ότι έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν σε κινηματικές διαδικασίες, το ΣΕΚ υπερασπίζεται διαρκώς το ρόλο του «εργολάβου» των κινημάτων και των πρωτοβουλιών. Με τη γνωστή τακτική του «καπελώματος», αρκείται στο να μαζεύει υπογραφές συνδικαλιστών, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων στελεχών και προσωπικοτήτων, ενώ αποκλείει μεθοδικά όσες πολιτικές ή κινηματικές δυνάμεις βλέπει ως ανταγωνιστές. Δημιουργεί εφήμερες «πρωτοβουλίες», κινήσεις – «σφραγίδα», χωρίς υπόβαθρο, που συχνά καταλήγουν σε παρωδία.
Στην περίπτωση των μεταναστών, το ΣΕΚ ενεργεί χωρίς σχέδιο ουσιαστικής στήριξης του μεταναστευτικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενδιαφέρεται απλά στο να πυκνώνει τις κομματικές του γραμμές, να πολλαπλασιάζει τις «σφραγίδες» του και να γεμίζει με φωτογραφίες τα έντυπά του. Η σεχταριστική αυτή λογική, αποδυναμώνει το κίνημα και οπλίζει τους εχθρούς μας.
Η σεχταριστική στάση του ΣΕΚ, είναι καταδικαστέα και δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην κατ’ ουσία στήριξη των ερεισμάτων της ακροδεξιάς και της επιρροής των ιδεών της στην κοινωνία.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το ΣΕΚ για την τακτική του αυτή και καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες, να το απομονώσουν καθώς αποτελεί διαρκές εμπόδιο στην ενότητα δράσης κομμάτων, φορέων και κινημάτων.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» - «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ».
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ- ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ.
Αθήνα 29 Μαρτίου 2011
Η Κεντρική Γραμματεία των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας».
Μέρος του προβλήματος είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται μετανάστες σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, ομάδα νεαρών «Ελλήνων» επιτίθεται σε μεμονωμένους μετανάστες στη Νίκαια και το Ρέντη, αφήνοντας πίσω της αιμόφυρτους μετανάστες, πακιστανικής κυρίως καταγωγής.
Το φαινόμενο δεν είναι νέο στην περιοχή. Εδώ και χρόνια, μικρές ομάδες νεαρών «λευκών», επιτίθενται στους «μελαψούς» Πακιστανούς της περιοχής, αποσπώντας τους κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει να ξεφεύγει.
Με την αφορμή αυτή, το Σ.Ε.Κ. (με τις διάφορες «σφραγίδες» του) έκανε ανοιχτό κάλεσμα για σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νίκαιας. Η Οργάνωσή μας και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, με το σκεπτικό του ότι τα προβλήματα των μεταναστών αφορούν όλους μας, αδιάφοροι για το γεγονός του ότι τη σύσκεψη την καλούσε άλλο πολιτικό σχήμα και μη βλέποντας ανταγωνιστικά το ΣΕΚ, κινητοποιήσαμε σημαντικό αριθμό μεταναστών κατοίκων της Νίκαιας και του Ρέντη προκειμένου να ενισχυθεί η σύσκεψη αυτή (ο Σύλλογος αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, έχει δράση δυο ετών στην περιοχή, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μεταναστών Νίκαιας και Ρέντη, με ενημερωτικές συναντήσεις, νομική και συμβουλευτική στήριξη).
Ανάμεσα σε έξι εκπροσώπους πολιτικών φορέων, παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, Γραμματέας των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πανταζίδης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, Σαλίμ Τσουντρί, οι οποίοι προκλητικά αγνοήθηκαν από τους διοργανωτές του ΣΕΚ, δεν ανακοινώθηκαν ως παρόντες και φυσικά δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στους παρόντες μετανάστες, μεγάλη μερίδα τους ήταν μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης και αρκετοί από αυτούς και μέλη των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, τους οποίους συσπειρώσαμε ώστε να δώσουμε ισχύ σε μια κινητοποίηση (έστω και άλλου κόμματος) που αφορούσε το φλέγον ζήτημα του ρατσισμού.
Οι επικεφαλής του ΣΕΚ όμως, είχαν άλλη αντίληψη: αυτή του «καπελώματος». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για τον αποκλεισμό μας, ήταν: «εμείς καλέσαμε τη σύσκεψη, εμείς αποφασίζουμε», «δεν είστε Δημοτικοί Σύμβουλοι», «δικοί μας είναι οι μετανάστες» και άλλα φαιδρά.
Η στάση αυτή του ΣΕΚ απέναντι σε εκπροσώπους μας, δεν είναι πρωτόγνωρη. Από την ίδρυσή του, βλέπει ανταγωνιστικά τους πάντες. Παρά το ότι έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν σε κινηματικές διαδικασίες, το ΣΕΚ υπερασπίζεται διαρκώς το ρόλο του «εργολάβου» των κινημάτων και των πρωτοβουλιών. Με τη γνωστή τακτική του «καπελώματος», αρκείται στο να μαζεύει υπογραφές συνδικαλιστών, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων στελεχών και προσωπικοτήτων, ενώ αποκλείει μεθοδικά όσες πολιτικές ή κινηματικές δυνάμεις βλέπει ως ανταγωνιστές. Δημιουργεί εφήμερες «πρωτοβουλίες», κινήσεις – «σφραγίδα», χωρίς υπόβαθρο, που συχνά καταλήγουν σε παρωδία.
Στην περίπτωση των μεταναστών, το ΣΕΚ ενεργεί χωρίς σχέδιο ουσιαστικής στήριξης του μεταναστευτικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενδιαφέρεται απλά στο να πυκνώνει τις κομματικές του γραμμές, να πολλαπλασιάζει τις «σφραγίδες» του και να γεμίζει με φωτογραφίες τα έντυπά του. Η σεχταριστική αυτή λογική, αποδυναμώνει το κίνημα και οπλίζει τους εχθρούς μας.
Η σεχταριστική στάση του ΣΕΚ, είναι καταδικαστέα και δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην κατ’ ουσία στήριξη των ερεισμάτων της ακροδεξιάς και της επιρροής των ιδεών της στην κοινωνία.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το ΣΕΚ για την τακτική του αυτή και καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες, να το απομονώσουν καθώς αποτελεί διαρκές εμπόδιο στην ενότητα δράσης κομμάτων, φορέων και κινημάτων.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» - «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ».
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ- ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ.
Αθήνα 29 Μαρτίου 2011
Η Κεντρική Γραμματεία των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας».
Σάββατο 2 Απριλίου 2011
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Μαρτίου 2011
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας», χαιρετίζουν τον όψιμο διάλογο που έχει ξεκινήσει σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στη Λευκάδα. Το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Ε.Π.) είναι τεράστιο και αφορά όλους και όλες μας.
Η στήριξή μας σε όλες τις Α.Π.Ε. είναι διαρκής και συστηματική. Ειδικά η εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, προσφέρονται για ευρείας κλίμακας εκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα όμως, το ζήτημα δεν είναι η αποδοχή ή μη των Α.Π.Ε. –υπέρ των οποίων τασσόμαστε ανεπιφύλακτα- αλλά η χωροθέτηση των εγκαταστάσεών τους. Η χωροθέτηση, είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουν οι τοπικές κοινωνίες ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές, να προσφέρουν τα οφέλη τους, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το τοπίο, τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την ομαλή λειτουργία των τοπικών οικοσυστημάτων.
Οι Ο.Τ.Α. οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα την επεξεργασία προτάσεων σε αυτή την κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
Εντός τριμήνου να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν επαφές με Συλλόγους, Επαγγελματικές και εργασιακές Ενώσεις, Συνεταιρισμούς, Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικές Κινήσεις και κάθε είδους και μορφής συλλογικότητες, ώστε να κατατεθούν προτάσεις, αντιρρήσεις, ερωτήματα και προτεραιότητες ή ιδιομορφίες.
Στη συνέχεια, εντός διμήνου, μικτή επιτροπή τεχνοκρατών (περιβαλλοντολόγοι, δασοπόνοι, αρχαιολόγοι κλπ) και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, θα επεξεργαστεί χωροταξικό σχέδιο για όλη τη Νήσο της Λευκάδας, όπου θα προβλεφτούν οι μελλοντικές θέσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κατά βάση).
Εντός του επόμενου μήνα, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα, οι εκπρόσωποι των ΔΕΚΟ, οι Δημοτικές Κινήσεις και Κόμματα, αλλά και οι συλλογικότητες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διάλογο, θα μελετήσουν και θα καταθέσουν απόψεις, για την χωροταξική πρόταση, ώστε εν τέλει να διαμορφωθεί και να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το τελικό χωροταξικό σχέδιο.
Οι οικολογικές ιδέες, οφείλουν να βρουν άμεση εφαρμογή, με προϋπόθεση όμως τη συλλογική επεξεργασία τους με αμεσοδημοκρατικές μεθόδους από το σύνολο της κοινωνίας και των συλλογικοτήτων της. Άλλωστε παρόμοιες διαδικασίες, μπορούν να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τη ζωή μας.
Ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας» Πανταζίδης Τάσος
Ο Γραμματέας του Τοπικού Πυρήνα Λευκάδας Μεσσήνης Κώστας
21 Μαρτίου 2011
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας», χαιρετίζουν τον όψιμο διάλογο που έχει ξεκινήσει σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στη Λευκάδα. Το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Ε.Π.) είναι τεράστιο και αφορά όλους και όλες μας.
Η στήριξή μας σε όλες τις Α.Π.Ε. είναι διαρκής και συστηματική. Ειδικά η εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, προσφέρονται για ευρείας κλίμακας εκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα όμως, το ζήτημα δεν είναι η αποδοχή ή μη των Α.Π.Ε. –υπέρ των οποίων τασσόμαστε ανεπιφύλακτα- αλλά η χωροθέτηση των εγκαταστάσεών τους. Η χωροθέτηση, είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουν οι τοπικές κοινωνίες ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές, να προσφέρουν τα οφέλη τους, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το τοπίο, τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την ομαλή λειτουργία των τοπικών οικοσυστημάτων.
Οι Ο.Τ.Α. οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα την επεξεργασία προτάσεων σε αυτή την κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
Εντός τριμήνου να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν επαφές με Συλλόγους, Επαγγελματικές και εργασιακές Ενώσεις, Συνεταιρισμούς, Πολιτικά Κόμματα, Δημοτικές Κινήσεις και κάθε είδους και μορφής συλλογικότητες, ώστε να κατατεθούν προτάσεις, αντιρρήσεις, ερωτήματα και προτεραιότητες ή ιδιομορφίες.
Στη συνέχεια, εντός διμήνου, μικτή επιτροπή τεχνοκρατών (περιβαλλοντολόγοι, δασοπόνοι, αρχαιολόγοι κλπ) και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, θα επεξεργαστεί χωροταξικό σχέδιο για όλη τη Νήσο της Λευκάδας, όπου θα προβλεφτούν οι μελλοντικές θέσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κατά βάση).
Εντός του επόμενου μήνα, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα, οι εκπρόσωποι των ΔΕΚΟ, οι Δημοτικές Κινήσεις και Κόμματα, αλλά και οι συλλογικότητες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διάλογο, θα μελετήσουν και θα καταθέσουν απόψεις, για την χωροταξική πρόταση, ώστε εν τέλει να διαμορφωθεί και να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το τελικό χωροταξικό σχέδιο.
Οι οικολογικές ιδέες, οφείλουν να βρουν άμεση εφαρμογή, με προϋπόθεση όμως τη συλλογική επεξεργασία τους με αμεσοδημοκρατικές μεθόδους από το σύνολο της κοινωνίας και των συλλογικοτήτων της. Άλλωστε παρόμοιες διαδικασίες, μπορούν να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τη ζωή μας.
Ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας» Πανταζίδης Τάσος
Ο Γραμματέας του Τοπικού Πυρήνα Λευκάδας Μεσσήνης Κώστας
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ
Ικανοποιητική πρέπει να θεωρηθεί η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Με δεδομένη την απομάκρυνση του κόσμου από την πολιτική, με δεδομένη την αποστράτευση πολλών συντρόφων, με γνωστή τη δημιουργία "απόστασης" από κάποιες συνιστώσες και σχήματα, με συνυπολογιζόμενη σαφώς και την απογοήτευση που βιώνουν φίλοι και σύντροφοι, μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική την προσέλευση στη συγκέντρωση.
Αν αναλογιστούμε όμως την κρισιμότητα της περιόδου, την αγωνία όλων για την καθημερινότητα, τον όλο και πιο δύσκολο αγώνα για επιβίωση μεγάλου μέρους των "προλετάριων" της χώρας μας, αν συνυπολογίσουμε τα διαρκή χτυπήματα της Κυβέρνησης και το "ξεπούλημα" από τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, η συγκέντρωση ήταν απογοητευτική, καθώς ήταν πολλά τα κενά καθίσματα.
Οι ομιλητές (Γ. Μπανιάς, Γ. Θεωνάς, Α. Τσίπρας) στάθηκαν σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας (χρέος, νέα μέτρα, πυρηνικά, επέμβαση στη Λιβύη κλπ) με έμφαση, δίνοντας το στίγμα της αποκατάστασης της αλήθειας, το στίγμα του αγώνα για ανατροπές).
Ελπίδα όλων μας, η επιστροφή όλων των δυνάμεων στη μάχη για ανάταση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και της ενότητας της Αριστεράς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)