Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η Εισήγηση του Γ. Θεωνά στο Πανελλαδικό Σώμα
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΩΝΑ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Ε.Φ. 18-19/7/2009
Έχουν περάσει ήδη πάνω από 40 μέρες από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009.
Στο διάστημα αυτό, τόσο σε επίπεδο Συνιστωσών, όσο και στα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – Γραμματεία, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές – έχει γίνει αρκετή συζήτηση και έχουν αναδειχτεί πλήθος εκτιμήσεων και συμπερασμάτων, σχετικά με την οργάνωση της μάχης των εκλογών, το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μετεκλογική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πάντες, συνεπώς, είναι αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες που υπήρξαν στην οργάνωση της προεκλογικής μας δουλειάς, την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την μετεκλογική κρίση, στην οποία βρέθηκε το εγχείρημά μας.
Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατό να υπάρξει κοινό κείμενο για τις εκλογές, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή της (Τρίτη, 14-7-2009), με ομόφωνη απόφασή της, εξουσιοδότησε τον Συντονιστή της Γραμματείας να παρουσιάσει, συνοψίζοντας τις συζητήσεις που έχουν γίνει, έναν συνοπτικό απολογισμό και μια σύντομη αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, δίνοντας περισσότερο βάρος στην επόμενη μέρα, ιδιαίτερα στα μέτωπα πάλης και στο σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Στη βάση αυτή, ας μου επιτραπούν ορισμένες εκτιμήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις:
1. Το εκλογικό αποτέλεσμα
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κατώτερο από τις προβλέψεις, τους στόχους και τις προσδοκίες μας. Αποτελεί μια ήττα που μπορεί, αν αναλυθεί σωστά και βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να αντιστραφεί.
Οι βασικές αιτίες για αυτό το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, μπορούν να αναζητηθούν, συνοπτικά, σε μερικές από τις ακόλουθες:
• το ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης δεν προβλήθηκε και δεν εστιάστηκε, όσο έπρεπε και απαιτούσαν οι καιροί, ως κεντρικός άξονας παρέμβασης, ως η κεντρική πολιτική ατζέντα, γύρω από την οποία η ριζοσπαστική αριστερά έχει προτάσεις και λύσεις για τον κόσμο της εργασίας. Η κεντρικότητα της κρίσης χάθηκε και δεν φάνηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο «πολιτικός οργανισμός» που παλεύει ενάντια στην κρίση και τις συνέπειές της.
• δεν κατορθώσαμε, την προεκλογική περίοδο, να βάλουμε, στην ατζέντα της πολιτικής «συζήτησης», τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά στην ευρωπαϊκή αριστερά, σχετικά με την κρίση. Και υπήρχαν πολλά που θα μπορούσαμε να προβάλουμε σαν συντονισμένη πανευρωπαϊκή απάντηση των εργαζομένων απέναντι στην κρίση. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για την Ε.Ε. που με τόσο κόπο διατυπώθηκαν, αγνοήθηκαν και συχνά συκοφαντήθηκαν.
• δεν διαφοροποιηθήκαμε από τα υπόλοιπα Κόμματα και δεν καταγραφήκαμε σαν κάτι διαφορετικό ποιοτικά αν και η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας έδινε αυτή τη δυνατότητα. Η εικόνα «όλοι ίδιοι είναι» συμπεριλάμβανε και εμάς και δυνητικά ψηφοφόροι μας προτίμησαν το μπάνιο ή την αποχή και δεν έβλεπαν γιατί να μας προτιμήσουν.
• οι θετικές εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργαστήκαμε (15 σημεία, πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, προτάσεις της Κ.Ο. κλπ) όσο κυρίως οι αγώνες και οι αντιστάσεις, που ενισχύσαμε το προηγούμενο διάστημα, δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν.
• η επικοινωνιακή μας καμπάνια, εξ αιτίας των παραπάνω, αλλά και μιας ευφορίας που στηρίζονταν σε δημοσκοπικά και όχι πραγματικά δεδομένα, ήταν άνευρη, όχι διακριτή, χαλαρή, δεν στόχευε στην ανάδειξη των προβλημάτων του κόσμου της εργασίας και στην ανάγκη μιας άλλης πολιτικής.
• δεν καταφέραμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην επίθεση και τις συκοφαντίες των ΜΜΕ, για την εξέγερση του Δεκέμβρη, την υπόθεση του Βοτανικού, ενώ η αδυναμία μας να δώσουμε, μαζί με τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων, και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική με την προβολή λύσεων και αντιμετώπιση των συνεπειών στις υποβαθμισμένες περιοχές, δεν βοήθησε να αποκρουσθεί αποτελεσματικά η ξενοφοβική αντιμεταναστευτική πολιτική του ΛΑΟΣ.
• η αντίληψη για μια εύκολη εκλογική νίκη, που θα οδηγούσε σε αλλαγή υπέρ μας του συσχετισμού μέσα στην Αριστερά και σε μια μεγαλύτερη ομάδα ευρωβουλευτών, ήταν να μην πάρουμε υπόψη μας τα σοβαρά μηνύματα και να μην εκτιμήσουμε πως τα λάθη, οι αστοχίες, οι ανεπάρκειες θα μεγεθύνονταν.
• η αντίληψη αυτή επηρέασε και τον τρόπο που πολιτευτήκαμε και κάναμε την προεκλογική μας καμπάνια και αγνόησε τη γενική εικόνα του χώρου μας από τον Δεκέμβρη και ύστερα μέσα στην κοινωνία.
• επαναλαμβανόμενες αμφισημίες για τις συμμαχίες και τη γραμμή μας θόλωσαν το πολιτικό μας στίγμα σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχώρισε σαν το κόμμα που αντιμάχεται την κρίση, που έχει πρόγραμμα για την άμεση ανακούφιση των εργαζομένων, πως είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση.
• δεν αξιοποιήθηκαν όλα τα στελέχη, δεν υπήρχε ένας σχεδιασμός για την αξιοποίηση και πολλαπλασιασμό των δυνάμεών μας, ούτε και σχέδιο για τα αδύναμα σημεία, που χρειάζονταν ενίσχυση. Η εκλογική επιτροπή δεν μπόρεσε να παίξει το ρόλο της, ενώ προβλήματα που δεν επιλύθηκαν στο προηγούμενο διάστημα, μπήκαν με σφοδρότητα να λυθούν κατά την προεκλογική περίοδο.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ στα σημεία των εκτιμήσεων, που υπήρξαν διαφωνίες στα πλαίσια της Γραμματείας, γιατί όλα έχουν παρουσιασθεί επανειλημμένα στον Τύπο και δεν θα προσέφεραν σήμερα τίποτε περισσότερο στον προβληματισμό μας.
Το κεντρικό ζήτημα για το ξεπέρασμα της άσχημης κατάστασης, στην οποία βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, είναι η οργάνωση της εξωστρεφούς δράσης του. Είναι η ανάκτηση του ρόλου της κύριας αντιπολιτευτικής δύναμης, αλλά και της δύναμης που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, όπως γίνονταν για 3 χρόνια και την τελευταία περίοδο έχει περάσει στον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, που επηρεάζει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής (αστυνομική βία και «μηδενική ανοχή» για τους μετανάστες, κάμερες σε 24ωρη βάση, έλεγχος DΝΑ ακόμη και για τροχαία, παρακολουθήσεις τηλεφώνων κλπ).
2. Τα μέτωπα πάλης του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτική καινοτομία, που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδί μιας ανάγκης βαθύτερης από τους σχεδιασμούς των όποιων επιτελείων κομμάτων και οργανώσεων, μιας ανάγκης ισχυρότερης από τις σκοπιμότητες της στιγμής και των συσχετισμών. Εκφράζει την ανάγκη να καλυφθεί ένα πραγματικό κενό στην ελληνική κοινωνία: Να αποκτήσει οντότητα, μορφή και σχήμα, φωνή, λόγο και πράξη, υπολογίσιμη και βιώσιμη πολιτική παρουσία, η κοινωνική και πολιτική αριστερά. Να αποτελέσει η αριστερά – μέσα από την διαφορετικότητά της – μια πρωταγωνιστική, ανεξάρτητη από τον δικομματισμό, πολιτική και κοινωνική δύναμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι, ταυτόχρονα, αναγκαίος στην ελληνική κοινωνία, όταν είναι ζωντανός, κινηματικός, οραματικός, όταν παλεύει ενάντια στα προβλήματα και τις πολιτικές που πλήττουν και βασανίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όταν ενώνει το λαό και οργανώνει την αντίστασή του.
Από την άποψη αυτή, έχουμε υποχρέωση να δούμε άμεσα τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες του προγράμματός μας, να αναδείξουμε τα μέτωπα πάλης, που επιβάλουν οι συνθήκες που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σαν αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πειθήνια εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ιεραρχώντας τα προβλήματα και τα μέτωπα, που αναδείχνονται αυτή την περίοδο, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα προβλήματα που συνδέονται με την κρίση, αλλά και γενικότερα προβλήματα, όπως:
• τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και τα ακόμη σκληρότερα, που ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα. Να αναδείξουμε την πρόταση του προγράμματός μας για επαναφορά του συντελεστή 40% για τα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ.
• η υπεράσπιση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που για άλλη μια φορά βρίσκονται στο στόχαστρο της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και των μέτρων της κυβέρνησης. Πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο στις απολύσεις και την ανεργία, που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, απόκρουση των περικοπών μισθών και συντάξεων και της προσπάθειας επιβολής της 3ήμερης ή 4ήμερης εργασίας τη βδομάδα, με ανάλογη περικοπή των μισθών και ημερομισθίων.
• κοινωνική αλληλεγγύη ενάντια στις απολύσεις στους φορείς του Τύπου (Ελεύθερος Τύπος, Ρ/Σ ΣΙΤΥ, ΑΝΤΕΝΑ, ΑΛΦΑ), στην Εμπορική, τον ΟΣΕ, τα Ναυπηγεία και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα, που οι εργατοϋπάλληλοι πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο δικαίωμά τους στη δουλειά.
• μέτωπο στις νέες ιδιωτικοποιήσεις και προβολή των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αντινεοφιλελεύθερο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής σε όφελος των εργαζομένων (15 άμεσοι στόχοι), μέτρα για τη διάσωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της απασχόλησης που συνδέεται μ’ αυτές και ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια εργαζόμενους.
• απόκρουση της καθοδηγούμενης προσπάθειας διάσπασης Ομοσπονδιών όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ και της επιχειρούμενης κατάργησης των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων σε Τράπεζες και ΕΡΤ.
• πολιτική και κοινωνική παρέμβαση και δράση για τα βαρέα και ανθυγιεινά που κινδυνεύουν άμεσα.
• επαγρύπνηση για τα οικονομικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και ανάπτυξη ευρύτερου κοινωνικού μετώπου ενάντια στον ήδη ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο για την άρση του απορρήτου και την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων, τη λειτουργία των καμερών σε 24ωρη βάση, τον έλεγχο DNA ακόμη και για τροχαία κλπ.
• υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, αγώνας για την απόκρουση της «μηδενικής ανοχής» που κάτω από την πίεση του ΛΑΟΣ εφαρμόζει η Κυβέρνηση και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Προώθηση μεταναστευτικής πολιτικής, που μαζί με τα δικαιώματα, θα προωθεί και μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών στις υποβαθμισμένες περιοχές και την ευρωπαϊκοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος, που βαραίνει τις χώρες-πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα, με την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους.
• αντιμετώπιση, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, των προβλημάτων και των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση, ουσιαστική πολιτική και κοινωνική παρέμβαση για τα εκρηκτικά προβλήματα των νοσοκομείων και γενικότερα του τομέα της Υγείας και των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.
3. Σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ
Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη του κόσμου που επένδυσε ελπίδα και προοπτική στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάγκη στη βάση των παραπάνω μετώπων, να επεξεργαστούμε και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης, που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο που θα ενώνει τα τμήματα του λαού που πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης και δημιουργεί τους όρους αντίστασής του.
Να σκεφτόμαστε διαρκώς πως χρειάζεται ενότητα λόγων και πράξης. Να ενώνουμε σε επίπεδο συνοικίας και πόλης, σε επίπεδο χώρων και κλάδων εργασίας τους άνεργους, τους απολυμένους, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Να συγκροτούμε παντού μέτωπα, επιτροπές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, μέτωπα δικαιωμάτων, παιδείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος κλπ.
Η ενότητα στη δράση, η συσπείρωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σήμερα είναι πιο αναγκαία από χθες. Μια ενότητα που θα οξυγονώσει την Αριστερά, που θα της αυξήσει τα ακροατήρια, που θα δημιουργήσει ευκαιρίες και δυνατότητες. Που θα κάνει την Αριστερά το αντίπαλο δέος του συστήματος, την Αριστερά εκφραστή και εκπρόσωπο των λαϊκών στρωμάτων που δέχονται τις συνέπειες της κρίσης.
Στη βάση αυτή ένα σχέδιο δράσης, με 6μηνη χρονική εμβέλεια, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει:
• Έκδοση αναγκαίου υλικού (αφίσες, φυλλάδια, ανακοινώσεις κλπ) για την ανάδειξη των συνεπειών της κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών. Για παράδειγμα μια αφίσα με το σύνθημα «τέρμα στο σαφάρι ενάντια στην εργασία, τα δικαιώματα και τους μετανάστες», θα ήταν χρήσιμη ακόμη και τώρα μέσα στο καλοκαίρι.
• Ουσιαστική στήριξη με υλικό και παρουσία των εκδηλώσεων των Συνδικάτων με την ευκαιρία της ΔΕΘ και με βασικό μήνυμα το «δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους». Προβολή των προγραμματικών θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση. Να εξεταστεί η δυνατότητα, αντί συνέντευξης ή άλλης εκδήλωσης, να οργανώσουμε στη Θεσ/νίκη την περίοδο της ΔΕΘ, ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση, τις προτάσεις διεξόδου και τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
• Προγραμματισμός εκδηλώσεων για τα ζητήματα της εκπαίδευσης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
• Προγραμματισμός εκδηλώσεων για την κατάσταση στα Νοσοκομεία και γενικότερα του τομέα της Υγείας.
• Πορεία Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δράσεις των Συνδικάτων. Ενοποίηση της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέτρα ενίσχυσης της κοινής δράσης και συσπείρωσης των αριστερών συνδικαλιστικών δυνάμεων.
• Προετοιμασία της κοινωνικής παρέμβασης ενόψει κατάθεσης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2010, στις αρχές Οκτωβρίου και του οριστικού Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου. Προώθηση αγωνιστικών και άλλων διεκδικητικών παρεμβάσεων των εργαζομένων στο διάστημα πριν την οριστικοποίηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού.
• Ετοιμότητα κινητοποιήσεων και πολιτικών παρεμβάσεων για βαρέα και ανθυγιεινά.
• Εκλογική ετοιμότητα. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και βουλευτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να μελετηθούν ιδιαίτερα, ζητήματα που συνδέονται με τον τρόπο οργάνωσης της εκλογικής μάχης και την πείρα από τις πρόσφατες εκλογές, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τα όργανα διεύθυνσης της εκλογικής μάχης, την επικοινωνιακή καμπάνια, τα οικονομικά, την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και του στελεχικού δυναμικού, τα πρακτικά ζητήματα κλπ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ετοιμοπόλεμος κάθε στιγμή και να δώσει τη μάχη της ανάκτησης της επιρροής και της δύναμής του. Ιδιαίτερη αιχμή η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αποχής, του λευκού και του άκυρου, που ένα σημαντικό μέρος του ανήκει στην Αριστερά και μπορεί να κερδηθεί εκ νέου.
4. Οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζαμε ότι ο τρόπος διαμόρφωσης των αποφάσεων και της πολιτικής, έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τα αριστερά κόμματα.
Χρειάζεται, υπογραμμίζαμε, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν καθαρή εικόνα, δύναμη και προοπτική στο εγχείρημα της συνεργασίας και θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε ανώτερες μορφές πολιτικής ενότητας.
Ουσιώδη προϋπόθεση γι’ αυτό, θεωρούσαμε, την ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις, αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες του.
Βασικό κρίκο της προσπάθειας αυτής, τονίζαμε, αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία των Τοπικών, Κλαδικών, αλλά και των Κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και η διασύνδεσή τους με ενδιάμεσα όργανα.
Στις κατευθύνσεις αυτές, διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκρίθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και ικανοποίηση από την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρτης 2008), που δυστυχώς όμως σχεδόν στο σύνολό του δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
Σήμερα, και μετά το σοκ των ευρωεκλογών, έχει τεθεί εκ νέου και σε μεγάλη έκταση το οργανωτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, με έντονο τρόπο.
Ενόψει της αναγκαίας συζήτησης και μπροστά στην αποφασισμένη Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Οκτώβρη, αυτό που μπορούμε να κάνουμε στη σημερινή μας εκδήλωση είναι να συγκεντρώσουμε τις σχετικές προτάσεις που θα διατυπωθούν από Συνιστώσες, Νομαρχιακές, Τοπικές Οργανώσεις ή πρόσωπα και όλες μαζί να αποτελέσουν υλικό που θα συζητηθεί σ’ ολόκληρη την κλίμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης.
Παράλληλα, όμως, μπορούμε και σήμερα να αποδεχθούμε, ως ελάχιστη συμβολή στη βελτίωση της οργανωτικής μας κατάστασης, την υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και συγκεκριμένα:
• Η ουσιαστική ενεργοποίηση, ως οργανωτικών κυττάρων της δομής του ΣΥΡΙΖΑ των Νομαρχιακών, Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών.
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές, εξαντλούν όλες τις δυνατότητες για τη συγκρότηση Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών σε όλες τις πόλεις και χωριά του Νομού τους, με στόχο να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πόλη και χωριό σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
• Η λειτουργία των, μεταξύ Γραμματείας και Νομαρχιακών κλπ Επιτροπών, ενδιάμεσων οργάνων, όπως η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή.
• Η λειτουργία άμεσα του Γραφείου Τύπου και του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εξασφαλίζει την πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ.
• Η έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού – ενημερωτικού – πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαστε όλοι ανοικτοί σε όποιες προτάσεις και ιδέες μπορούν να δυναμώσουν πραγματικά τον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν πνοή στο εγχείρημά του, να θέσουν κανόνες στον τρόπο λειτουργίας και δράσης του, ώστε να είναι αποτελεσματικός, ρεαλιστικός, κοινωνικός και πολιτικός. Στα πλαίσια της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης μπορούμε να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες για να προχωρήσει η «μεγαλύτερη πολιτική καινοτομία που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 20 χρόνια».
Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ανακατέψουμε τα χαρτιά με τρόπο που να κάνουμε γρήγορα βήματα μπροστά.