Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ταυτότητα και Θέσεις


Στις μέρες μας που η Οικολογία έγινε «μόδα», ο καθένας δηλώνει οικολόγος. Από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον βιομήχανο που μπορεί μεν να ρυπαίνει αλλά τα προϊόντα του τα εμφανίζει ως «οικολογικά». Ο χώρος της οικολογίας πέρασε (και περνά ακόμα – ίσως) από πολλές συμπληγάδες. Δυστυχώς, τα όρια μεταξύ φυσιολατρίας, υγειινισμού, φυσικής ζωής και οικολογικών επιλογών στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, είναι για πολλούς δυσδιάκριτα. Έτσι η ανάγκη για δημιουργία ενός πολιτικού χώρου της οικολογίας με πρόταση για ένα άλλο πολιτικό – κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο, είναι επιτακτική.
Το καλοκαίρι του 2007, μέλη της «Οικολογικής Παρέμβασης», των «Οικολόγων Ελλάδας», του «Φυσιολατρικού και Κοινωνικού Κινήματος Κρίκος του Λαού», της «Ένωσης Μεταναστών», πρώην μέλη του «Συνασπισμού», του ΚΚΕ, του ΣΕΚ, της ΔΕΑ, του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές, ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και της προστασίας των ζώων, μέλη Δημοτικών Κινήσεων και ανένταχτοι ενεργοί πολίτες, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τους «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας».
Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» ιδρύθηκαν τον Αύγουστο του 2007, μετά από διεργασίες αναζήτησης ενός νέου φορέα της πολιτικής οικολογίας με εμφανή κοινωνικοοικονομικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αρχικό σχήμα ήταν ο «Σύνδεσμος Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας» ο οποίος συμμετείχε και στην Διεθνή Οικοσοσιαλιστική συνάντηση στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2007 με δύο εκπροσώπους μας. Το Νοέμβρη του 2007 αποφασίσαμε τη μετεξέλιξη σε πολιτική Οργάνωση και μετονομαστήκαμε σε «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας». Τον Ιανουάριο του 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Νίκαια. Τον Μάρτιο του 2010 η δεύτερη στην Αθήνα και το 2012 η τρίτη, στην Αθήνα επίσης.
Αν και αποτελέσαμε συνέχεια της «Οικολογικής Παρέμβασης», συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις εκλογές του 2007, στην οποία συμμετείχαμε και η οποία διαλύθηκε το Νοέμβρη του 2007, οι «Οικοσοσιαλιστές» τυπικά ενταχθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ ως Συνιστώσα το 2008. Από τότε, μέλη μας συμμετέχουν σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρική Γραμματεία, Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, Θεματικές Επιτροπές κλπ). Το 2009 συμμετείχαμε και στα ψηφοδέλτια με έναν υποψήφιο.
Μεγάλη έμπνευση αποτελεί για μας το «Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο» που συνέταξαν οι Joel Kovel και Michael Loewy το 2001 και που αποτελεί το ιστορικό πολιτικό ντοκουμέντο του Οικοσοσιαλισμού, ενός διεθνούς ιδεολογικού ρεύματος που μεγαλώνει διαρκώς. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση των πολιτικών επιλογών εκείνων που θα ανατρέψουν τη λογική καταστροφής για χάρη της «ανάπτυξης» που έχει επιβάλει ο καπιταλισμός.Η καταστροφική αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, δεν επήλθε τυχαία. Δεν πρόκειται για στάδιο της φυσικής εξέλιξης του πλανήτη. Ο δυτικός καπιταλισμός, οι λειτουργίες του και η ανταγωνιστική δράση προς αυτόν από τον κρατικό καπιταλισμό των χωρών του πρώην «ανατολικού μπλοκ», η διαχείριση από αυτούς της παγκόσμιας οικονομίας και της βιομηχανικής και αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την «φθηνή» πυρηνική ενέργεια και με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, προκαλούν τις αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες με τη σειρά τους σπρώχνουν στην υπανάπτυξη των κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Αυτό που οφείλουμε να αντιπαλέψουμε, είναι η ευελιξία του καπιταλισμού και η προσπάθειά του να στρέψει τις κλιματικές αλλαγές στις πλάτες των λαών. Η φυσική καταστροφή θα αποτελέσει μια ακόμα δικαιολογία –τύπου τρομοκρατίας- για επιθέσεις στο εισόδημά μας & τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Επιπλέον θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο και σε αποκλεισμό των λαών από πρόσβαση σε αυτούς. Ακόμα και τα ψήγματα οικολογικών πολιτικών & μέτρων, θα τα πληρώσουν οι πληττόμενοι.
Σας καλούμε λοιπόν όλους να συστρατευθείτε στον κοινό Αγώνα για ανατροπή του σκηνικού.
Δεν βρισκόμαστε στο «παρά πέντε». Η ώρα έχει φτάσει ήδη. ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ !!!


Χρήσιμο είναι να δείτε κείμενά μας όπως:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Α' ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

http://www.ecosocialists.gr/2008/07/blog-post_5597.html  όπου υπάρχει και η θέση μας για Μακεδονικό, Κυπριακό κλπ.

ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ (Α')

που αποτελεί το βασικό ιδεολογικό μας κείμενο.
Το:

Η θέση των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας για την ΑΟΖ


Την πολιτική απόφαση της 3ης μας πανελλαδικής,

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


αλλά και διάφορα άλλα χρήσιμα όπως:΅

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


To χρέος και η Αριστερά


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΣΥΡΙΖΑ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΓΩΝΑ

2009


ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα


ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ & ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ,ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ



Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του Ιμπεριαλισμού


Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008



ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ....


ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ