Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Δεύτερη σελίδα έκτου Φύλλου "Οικοσοσιαλιστή" (11/2009)
ΠΡΟΣ ΤΗ 2η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ των ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η Κεντρική Γραμματεία των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, ανακοινώνει την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου προς τη δεύτερη συνδιάσκεψη της Οργάνωσής μας.
Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν ως τη συνδιάσκεψη του Ιανουαρίου 2010, θα έχουν δυο ενότητες:
1) Οργανωτικά
2) Πολιτικά
Αναλυτικότερα στο 1: α) απολογισμός δράσης 2008 -2010 (αναμένουμε εκτιμήσεις) β) Ανάδειξη νέας Κεντρικής Γραμματείας (αναμένουμε προτάσεις) και γ) Εκτίμηση περί της περεταίρω συνέχισης της συνεργασίας μας με Διεθνές Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο, ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκή Αλληλεγγύη / Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, λοιπά οικολογικά σχήματα (αναμένουμε εκτιμήσεις και προτάσεις).
Στο 2: α) αποτίμηση της διεθνούς οικοσοσιαλιστικής δραστηριότητας, β) εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων 2009, γ) εκτίμηση δράσης άλλων οικολογικών σχημάτων, δ) εκτίμηση περιβαλλοντικού – οικολογικού σκηνικού, ε) εκτίμηση τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, στ) προγραμματισμός δράσεων.
Αναμένουμε τις παρεμβάσεις σας σε ηλεκτρονική μορφή στο ecosocialists@yahoo.gr, μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η Γραμματεία να προβεί σε τελικά κείμενα συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τοποθετήσεις και να υποβληθούν προς έγκριση ή τροποποίηση στη συνδιάσκεψη.
-----------------------------------------------
Δηλώσεις συντρόφων μας:
«Τι γίνεται με τα εργασιακά;»
Η κατάσταση με τα εργασιακά, έχει παραγίνει. Ακόμα και οι οικονομολόγοι του συστήματος, ομολογούν οτι όσες αναπροσαρμογές και αν γίνουν στα όρια ηλικίας, όσες μειώσεις και αν γίνουν στις παροχές, το σύστημα δε μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει άμεσα να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή αλλά απ’ οτι φαίνεται κανείς δεν θέλει να το κάνει. Τα ταμεία συνενώνονται για να πολλαπλασιάσουν την κρίση. Πληρώσαμε όμως πολλά χρόνια. Τώρα να πληρώσουν αυτοί που πλούτισαν εις βάρος μας.
«Οι αδέσποτοι Δεσπότες δεσπόζουν»
Εδώ ο κόσμος χάνεται, τα ταμεία είναι άδεια, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, σφίγγουν διαρκώς το ζωνάρι και η εκκλησία αγωνίζεται να μην της φορολογήσουν την περιουσία της. Τα ποσά που κατέχουν σε τράπεζες, οι χιλιάδες μετοχές ισχυρών εταιρειών, τα εκατομμύρια στρέμματα ακινήτων ,είναι δυνατόν να μην φορολογούνται; Χρειάζεται άμεση φορολόγηση της Εκκλησίας. Να σταματήσει η προκλητική αποχή τους από τη λύση της κρίσης.
«Οι μετανάστες πληρώνουν την κρίση». Ενώ οι μετανάστες συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία καλύπτοντας τομείς της παραγωγής που είχαν μείνει χωρίς εργατικά χέρια, τώρα τους εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο, πληρώνοντάς τους με πιο χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστους και για περισσότερες ώρες. Το κόμμα μας πρέπει να κάνει τα πάντα για να ακουστεί αυτή η αλήθεια.
«Οι μικρομεσαίοι αργοπεθαίνουν». Πολλά συνοικιακά μαγαζιά, παραμένουν ανοιχτά μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια οι ιδιοκτήτες τους. Μας κυνηγάνε από παντού: ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Εφορία, ΔΕΗ, Δήμος, μπράβοι, ανέχεια καταναλωτών. Δεν πάει άλλο. Σπρώχνουν τα μαγαζιά μας στο λουκέτο για να στείλουν τον κόσμο στα πολυκαταστήματα. Αίσχος. Πρέπει άμεσα να αντιδράσει ο χώρος μας, δυναμικά και με προτάσεις.
«Το σύστημα στέλνει κάθε μέρα ανθρώπους στο περιθώριο»
Η φτώχεια και ο κάθε είδους ρατσισμός (φυλετικός ή κοινωνικός) περιθωριοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έχετε δει πως αυξάνονται οι μικροκλοπές; Έχετε παρατηρήσει πόσοι συνταξιούχοι περιμένουν να κλείσει η Λαϊκή αγορά για να μαζέψουν τα φρούτα και τα λαχανικά που πετάνε οι έμποροι; Έχετε δει πόσες γυναίκες γεμίζουν καθημερινά και όλη τη μέρα, τα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας, αναζητώντας πελάτη; Έχετε δει πόσο λιγότερος κόσμος βγαίνει τις καθημερινές για βόλτα ή φαγητό; Ως που θα φτάσει αυτό; Μέχρι πότε θα υποβαθμίζουμε τη ζωή μας; Στερούμαστε τα πάντα. Δουλεύουν και οι δυο σύζυγοι και δεν περισσεύει τίποτα. Οι γονείς μας στερούνταν πολλές καθημερινές απολαύσεις αλλά κατάφεραν με ένα μισθό και πήραν σπίτι, αγόρασαν ένα οικοπεδάκι, έφτιαξαν ένα δωμάτιο στο εξοχικό. Η γενιά μας τίποτα! Δε ζητάμε πολυτέλειες, απαιτούμε όμως αφού δουλεύουμε όλη μέρα, να μη λείπει τίποτα σε μας και τα παιδιά μας.
«Μόλυνση, ξηρασία, αλλαγή κλίματος. Ένα εφιαλτικό σκηνικό».
Στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, η ξηρασία είναι μόνιμο φαινόμενο. Την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα, πλημμύρες καταστρέφουν σοδειές, πόλεις, ζωές. Ποτάμια, λίμνες, θάλασσα, είναι πιο μολυσμένα από ποτέ. Ζωικά είδη εξαφανίζονται, οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν, η ζωή μας εξαντλείται. Αν δεν βάλουμε χέρι στην οικονομία της αγοράς και το ανεξέλεγκτο κυνήγι του κέρδους, θα χάσουμε το τραίνο της επιβίωσης οριστικά. Να πιέσουμε άμεσα για δραστικές λύσεις. Οι Οικοσοσιαλιστές έχουν προτάσεις και πρέπει να τις αναδείξουν.
«Ως πότε θα σπαταλάμε ενέργεια;»
Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και η πυρηνική ενέργεια είναι εφιαλτική πρόταση. Στη χώρα μας, ενώ είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση για φυσικό αέριο στα κτήρια, δεν είναι υποχρεωτική η αντίστοιχη για ηλιακό θερμοσίφωνα. Τέτοια υποκρισία. Το ίδιο και με την απόσυρση αυτοκινήτων για χάρη των εμπόρων. Ευτυχώς που σταμάτησε. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, είναι το συντομότερο ανέκδοτο επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια δεν γίνεται και κανένας λόγος για οικονομία στην κατανάλωση νερού, για ανακύκλωση όλων των μη οργανικών υλικών και γενικότερα συμπεριφερόμαστε (οι πολίτες αλλά κυρίως και το κράτος) σαν να διαθέτουμε άλλους 2-3 πλανήτες για να τους «ξοδέψουμε». Γίνεται; Τα ζητήματα αυτά, τουλάχιστον εμείς οι Οικοσοσιαλιστές, οφείλουμε να τα αναδείξουμε ως ζητήματα άμεσης και κύριας πολιτικής προτεραιότητας.
«Ως πότε τα σχολεία θα βγάζουν αμόρφωτους ανθρώπους;»
Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε προθάλαμους φροντιστηρίων. Η γνώση που παρέχεται είναι στείρα κα αδιάφορη. Το καταστροφικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι το οτι τα παιδιά έχουν μισήσει το σχολείο, αδιαφορούν γι’ αυτό και δεν έχουν όνειρα για το μέλλον τους. Αυτή η κατάσταση αγγίζει όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Δεν θέλουμε ιδιωτική παιδεία. Θέλουμε καλή δημόσια παιδεία, για όλους.
«Μήπως πρέπει να καταργηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία;» Τα ταμεία φτιάχτηκαν για να ληστέψουν τους ασφαλισμένους. Κύριοι, τα κάνατε μαντάρα. Αποτύχατε να εξυγιάνετε την κατάσταση, οπότε διαλύστε τα. Να γίνει όπως σε χώρες του εξωτερικού, όπου δεν υπάρχουν Ασφαλιστικά Ταμεία. Η φορολόγηση θα είναι πιο δίκαιη και αυστηρή προς όλους. Από τον προϋπολογισμό του κράτους λοιπόν, όλοι όσοι γίνονται 65 ετών, θα συνταξιοδοτούνται με βάση ένα συμφωνημένο επίπεδο αναγκών ικανοποιητικής διαβίωσης. Όλοι: εργαζόμενοι, άνεργοι νοικοκυρές, εργάτες και διευθυντές, επιστήμονες και χειρώνακτες. Αν κάποιοι θέλουν περισσότερα χρήματα, να μπορούν να ασφαλίζονται σε κρατικό επικουρικό ταμείο όπου θα καταβάλουν εισφορά. Έτσι γίνεται π.χ. στην Αυστραλία.
«Τι γίνεται με τον πολιτισμό;».
Τα πολιτιστικά ζητήματα τα έχουν αναλάβει οι επιχειρηματίες και μας «τρέφουν» με σκουπίδια. Το κράτος απουσιάζει. Τι κάνει το Υπ.Πο.; Πέρα από τα χαριστικά κονδύλια, απουσιάζει κάθε σοβαρή χρηματοδότηση σε ουσιαστικό έργο.
«Ο αθλητισμός είναι επιχείρηση». Όλα τα χρήματα των επιχορηγήσεων, πηγαίνουν στις Ανώνυμες Εταιρείες των σπόρ. Τα αθλήματα φυτοζωούν και χρειάζονται πολλές θυσίες από τους αθλούμενους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Όσο για τους αθλητικούς χώρους, καταλαμβάνονται από τις Α.Ε. και δεν περισσεύει τίποτα για τους ερασιτέχνες. Απαιτούμε πόρους και χώρους για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
«Εγκαταλείψαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές γίνονται πεδίο δράσης παραγοντίσκων. Εμείς πως θα αντιδράσουμε στις επόμενες; Τι μοντέλο αυτοδιοίκησης θα στηρίξουμε;
«Η ανεργία σκοτώνει». Τι γίνεται με το ΑΣΕΠ; Ποιος ελέγχει τη λειτουργία του; Πάσχουμε από αξιοκρατία και προσλήψεις από «το παράθυρο». Απαιτούμε τέλος στις διακρίσεις