Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

16/3/2007

Κάποιοι αναρωτιούνται πως συνδέονται οι συνδικαλιστικοί μας αγώνες με το αντιπολεμικό κίνημα. Οι απαντήσεις είναι πολύ απλές.
Ο πόλεμος «στοιχίζει» τις ζωές χιλιάδων νεκρών. Η διαρκής προετοιμασία για πόλεμο όμως στοιχίζει καθημερινά στις ζωές εκατομμυρίων ζωντανών εργαζόμενων, συνταξιούχων, σπουδαστών, ανέργων.
Το 2005 οι ΗΠΑ ξόδεψαν για στρατιωτικούς σκοπούς το 3,8% του ΑΕΠ τους, η Τουρκία το 3,2%, η Ελλάδα το 3,1% και η Γαλλία το 2,5%. Πέρα από το ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα και μια φτωχή χώρα όπως η Τουρκία, δαπανούν περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ τους με την πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου, ακόμα και σε πραγματικά ποσά αν το δούμε, θα εντυπωσιαστούμε. Η Ελλάδα ξόδεψε πάνω από 6,6 δις € ενώ η Τουρκία 9,6 από τον προϋπολογισμό και 2-3 δις από ειδικούς φόρους. Σύνολο πάνω από 12-13 δις €. Ενώ όμως οι ΗΠΑ από το 1993 ως το 2002 μείωσαν κατά 15,5% τις δαπάνες τους, η Ελλάδα τις αύξησε κατά 45% και η Τουρκία τις αύξησε κατά 6%,

Προχθές την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έκαναν προειδοποιητική στάση εργασίας, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους για καταβολή επιδόματος ΒΑΕ σε όσες ειδικότητες το δικαιούνται. Η κυβέρνηση απαντά ότι τα χρήματα που απαιτούνται δεν υπάρχουν και πρέπει να κάνουμε υπομονή. Ξέρετε όμως πόσα ξοδεύουν για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν; Το συνολικό κόστος της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ISAF για το έτος 2006, ανήλθε στο ποσό των 23,8 εκατ. Ευρώ δηλαδή περίπου 10 δις δρχ. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη για το ότι τα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν τα διαθέτουν για τους εργαζόμενους. Όσο για το παραμύθι ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει, πρέπει να πούμε πως παρά το ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι διεθνώς «νόμιμος», σε αντίθεση με το Ιράκ, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν.

Η κυβέρνηση, υλοποιεί ένα προϋπολογισμό λιτότητας για εργαζόμενους και συνταξιούχους ενώ ζητά από τα συνδικαλιστικά μας όργανα να κάνουν υποχωρήσεις για το ασφαλιστικό. Ο προϋπολογισμός του 2007 όμως για το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι 5.658.700.000 ευρώ, 400.000.000 πάνω από το 2006 και 700.000.000 πάνω από το 2005. Δηλαδή 15.501.000 ευρώ ή 5.282.000.000 δρχ την ημέρα. Αυτά μόνο για συντήρηση. Χώρια οι αγορές και ο εκσυγχρονισμός του οπλισμού.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι χώρες με πολλά προβλήματα. Ανεργία, φτώχεια, υποβαθμισμένη παιδεία και υγεία, ακρίβεια κλπ. Από τη μεταξύ τους διαρκή ένταση κερδίζουν οι πολυεθνικές των όπλων και χάνουν οι δυο λαοί. Δεν είμαστε ενάντια στον πόλεμο γιατί είμαστε φιλάνθρωποι. Το κόστος του πολέμου και της συντήρησης των Ε.Δ. στερεί από πόρους τις κοινωνικές παροχές. Γι’αυτό το αντιπολεμικό κίνημα δεν είναι ξεκομμένο από τους καθημερινούς μας αγώνες για βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, για καλύτερη δημόσια παιδεία και υγεία, για προστασία του περιβάλλοντος, για στήριξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η κατάκτηση όλων αυτών προϋποθέτει την απουσία του πολέμου και του κόστους του. Δεν περισσεύουν ούτε χρήματα για ξόδεμα, ούτε ζωές ανθρώπων για χάσιμο.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μας στερούν ένα καλύτερο μέλλον και για αντάλλαγμα μας δίνουν ακρίβεια, ανεργία και ημιαπασχόληση, μολυσμένο περιβάλλον, μεταλλαγμένες τροφές, έλλειψη παιδείας, ισοπεδωμένο πολιτισμό και μια ζωή χωρίς μέλλον.

Όλοι εμείς λοιπόν, λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Οι λαοί όλου του κόσμου, συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και ξεσηκώνονται. Ζητούν πίσω αυτά που τους κλέβουν καθημερινά εδώ και δεκάδες χρόνια.
• Θέλουμε να σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
• Θέλουμε δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους.
• Θέλουμε καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
• Ζητάμε δουλειές και ανθρώπινα ωράρια
• Ελεύθερο χρόνο για να ζήσουμε, να χαρούμε τα παιδιά μας και να μη τα βλέπουμε για λίγο μόνο τα Σαββατοκύριακα
• Να μη χρειάζεται να κάνουμε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα και να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα
• Να μη χρειάζεται να πληρώνουμε για φροντιστήρια, ιδιώτες γιατρούς και φάρμακα
• Να μη χρειάζεται να πάμε στα 70 για να πάρουμε μια πενιχρή σύνταξη, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι κατάκλεψαν τα ταμεία μας και δημιούργησαν το πλασματικό «ασφαλιστικό» πρόβλημα

Πόλεμος – φτώχεια – ανεργία – μόλυνση – αμορφωσιά – πολιτιστικός μαρασμός ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ
Ο πόλεμος είναι το σημαντικότερο εργαλείο και φόβητρο των εκμεταλλευτών μας και γι’αυτό σήμερα εδώ και αύριο στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συζητάμε και διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο. Γιατί τώρα πια ξέρουμε το πώς. Ενωμένοι, πέρα από κόμματα και εθνικότητες, όλοι μαζί, διαδηλώνουμε και φωνάζουμε: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


Τάσος Πανταζίδης