Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ


Κατά ριπάς ήταν η ομιλία του σ. Αλέκου Αλαβάνου. Αποστομωτική. Ειδικά όταν πρόσφερε το υπόλοιπο του χρόνου του σε όποιον μπορούσε να επικαλεστεί πως ασχολήθηκε στη Βουλή το 2004 για το εν λόγω σκάνδαλο, όταν διεξαγόταν σχετική δίκη. Τόνισε τις ευθύνες και των δυο κομμάτων εξουσίας, όχι λόγω ίσων αποστάσεων, αλλά λόγω ίδιων ευθυνών. Ανέφερε βέβαια πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαφέρουν όσο κάποιος που σκότωσε έναν με κάποιον που σκότωσε δέκα. Διαφέρουν, αλλά και οι δύο σκότωσαν.
Οξύτατος κατά του Εφραίμ ήταν ο Αλ. Αλαβάνος. Τον χαρακτήρισε «μαφία», καταλόγισε και στα δύο μεγάλα κόμματα ευθύνες για την κατάσταση που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα απέραντο Βατοπέδιο, στο οποίο «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις διαπλοκή».
Η εφημερίδα Καθημερινή έγραψε:

Αλαβάνος: «Όπου κοιτάξεις στην Ελλάδα υπάρχει διαπλοκή»
Ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, επέρριψε ο Αλέκος Αλαβάνος, κρίνοντας πως και τα δύο κόμματα, απέφυγαν να ελέγξουν το ένα το άλλο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
«Το Βατοπέδι είναι η Ελλάδα. Είναι η Ιερά Siemens. Όπου και να σηκώσεις στην Ελλάδα, όπου και να πάει ο μεγεθυντικός φακός, είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στα καρτέλ, είτε στην Εκκλησία, όπου και να σηκώσεις βρίσκεις κερδοσκοπία, κυκλώματα, κοράκια, διαπλοκή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση, είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπαεδίου, έχει δηλώσει πως «ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε μάρτυρα υπέρ της;. Αλλά και αφότου έγιναν οι εκλογές και ήλθε η Νέα Δημοκρατία, ποιος συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία ερώτηση γι' αυτό το ζήτημα; Πέρασε όλο το 2004. Ξέρατε την υπόθεση - ενώ εμείς όχι. Προσπαθούσαμε να μάθουμε. Και η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε, ήταν από έναν βουλευτή της Β' Αθήνας, έναν βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Δραγασάκη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το έργο της Εξεταστικής - και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της Προανακριτικής, εφόσον υπάρξουν στοιχεία ποινικής ευθύνης. «Η πρόταση Παναγιωτόπουλου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανασφαλών και μη προβλέψιμων εξελίξεων. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς να υπάρξει παραγραφή εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της εποχής του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι μόνον το Βατοπέδιο, αλλά και η Μονή Τοπλού. Είχαμε και ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχωρούσε γρήγορα η επένδυση της Μονής Τοπλού που καθυστερούσε - και η Μονή είχε μόνον έναν μοναχό. Η ουσία λοιπόν είναι, ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν μπορούν να παραμείνουν όπως έχουν. Εμείς το πληρώσαμε. Ήρθαμε και σε προστριβές με οικείους μας ανθρώπους που είναι πιστοί».
«Σήμερα επανακαταθέτουμε πρόταση νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους που είχε απορριφθεί. Καλώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την πρόταση. Να έχει κάποιος σχέσεις με ιερέα αν θέλει, αλλά όχι για να τον συμβουλεύεται για το Χρηματιστήριο, ή για τα real estate» κατέληξε ο κος Αλαβάνος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ