Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΟΙ «ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Τόσο στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα όργανα των συνιστωσών του, έχει αρχίσει η συζήτηση για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Θεωρούμε όμως πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συζήτηση, θα οδηγήσει σε χάσιμο χρόνου, άσκοπες αντεγκλήσεις και τελικά βεβιασμένες αποφάσεις.
Η μεγαλύτερη συνιστώσα, ο ΣΥΝ, με τον πιο επίσημο τρόπο, έκανε ήδη την πρότασή της: Η πρώτη, τρίτη και πέμπτη θέση για τον ΣΥΝ και η δεύτερη, τέταρτη και έκτη θέση για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πρόταση αυτή λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει άμεσα και να τη δεχθεί στο σύνολό της ή να την τροποποιήσει ή να την απορρίψει. Η άμεση και οριστική απάντηση σε αυτή την πρόταση, θα δρομολογήσει καθοριστικά τη συνέχεια της συζήτησης.
Αν την αποδεχθούμε (αυτούσια ή τροποποιημένη) τότε θα μιλάμε για ένα ψηφοδέλτιο εκπροσώπων όλων των συνιστωσών, χωρίς άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το μόνο που θα πρέπει να συμφωνήσουμε, θα είναι το ποιας συνιστώσας ο εκπρόσωπος θα πάρει ποια θέση.
Αν κάποιες συνιστώσες επιμένουν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (γυναίκα, νέος, πανεπιστημιακός, αντιστασιακός, συνδικαλιστής κλπ), τότε –αν τα αποδεχθούμε- θα πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση του ΣΥΝ και να καταρτίσουμε ψηφοδέλτιο με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, χωρίς επίσημη εκπροσώπηση συνιστωσών.
Ο τόσο επίσημος και προβεβλημένος τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΝ όμως, καθιστά αυτή την πρόταση, σχεδόν μονόδρομο.
Απ’ότι φαίνεται μιλάμε για δυο εκλόγιμες θέσεις, με προσδόκιμη την τρίτη. Οπότε θα εκλέξει ο ΣΥΝ μία με δυο θέσεις και οι συνιστώσες μία.
Σταθερή μας θέση είναι η εναλλαγή των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ο.κ.. Δεχόμαστε λοιπόν την πρόταση του ΣΥΝ με συμφωνημένη όμως και την εναλλαγή στη μέση της θητείας. Η εναλλαγή βοηθά και στη δημιουργία μιας ομάδας στήριξης της παραγόμενης πολιτικής και έργου. Αυτή η ομάδα εργασίας θα βοηθά τον κάθε εκλεγμένο να είναι πιο αποτελεσματικός, θα βελτιώσει την εικόνα μας και θα αποσοβήσει την ύπαρξη «κενού» κατά την περίοδο της εναλλαγής.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα συμφωνήσουμε σε αυτή την πρόταση, το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο θα καταρτιστεί από τους εκπροσώπους όλων των συνιστωσών.
Σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Συμφωνούμε απόλυτα με την οριοθέτησή τους και εφαρμογή σε ψηφοδέλτιο. Όχι όμως στο ευρωψηφοδέλτιο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ταιριάζουν στο Επικρατείας, το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα όλων των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που κατατίθενται στις εκλογικές περιφέρειες και έρχεται (το επικρατείας) να δώσει το ιδιαίτερο στίγμα του χώρου σου. Στο ψηφοδέλτιο για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όμως, πρέπει να είναι πολύ πιο έντονα τα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτελέσει προμετωπίδα μάχης σχετικά με τη συμμετοχή μας σε ένα θεσμό (την Ε.Ε.), απέναντι στον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται –τουλάχιστον- κριτικά αν όχι απορριπτικά.

1 Μαρτίου 2009

Η Κεντρική Γραμματεία των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας»