Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» - «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η ελληνική κοινωνία, διχάζεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα των μεταναστών. Στη χώρα μας η μετανάστευση, εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής πολλών ετών, αλλά και της πολιτικής της Ε.Ε. και των γειτονικών μας κρατών, έχει καταστεί πρόβλημα το οποίο έχει ξεπεράσει τις πολιτικές του διαστάσεις και έχει λάβει τεράστιες κοινωνικοοικονομικές.
Μέρος του προβλήματος είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται μετανάστες σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, ομάδα νεαρών «Ελλήνων» επιτίθεται σε μεμονωμένους μετανάστες στη Νίκαια και το Ρέντη, αφήνοντας πίσω της αιμόφυρτους μετανάστες, πακιστανικής κυρίως καταγωγής.
Το φαινόμενο δεν είναι νέο στην περιοχή. Εδώ και χρόνια, μικρές ομάδες νεαρών «λευκών», επιτίθενται στους «μελαψούς» Πακιστανούς της περιοχής, αποσπώντας τους κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Η κατάσταση όμως έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

Με την αφορμή αυτή, το Σ.Ε.Κ. (με τις διάφορες «σφραγίδες» του) έκανε ανοιχτό κάλεσμα για σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νίκαιας. Η Οργάνωσή μας και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, με το σκεπτικό του ότι τα προβλήματα των μεταναστών αφορούν όλους μας, αδιάφοροι για το γεγονός του ότι τη σύσκεψη την καλούσε άλλο πολιτικό σχήμα και μη βλέποντας ανταγωνιστικά το ΣΕΚ, κινητοποιήσαμε σημαντικό αριθμό μεταναστών κατοίκων της Νίκαιας και του Ρέντη προκειμένου να ενισχυθεί η σύσκεψη αυτή (ο Σύλλογος αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, έχει δράση δυο ετών στην περιοχή, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μεταναστών Νίκαιας και Ρέντη, με ενημερωτικές συναντήσεις, νομική και συμβουλευτική στήριξη).

Ανάμεσα σε έξι εκπροσώπους πολιτικών φορέων, παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών, Γραμματέας των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πανταζίδης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ελλήνων και Μεταναστών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, Σαλίμ Τσουντρί, οι οποίοι προκλητικά αγνοήθηκαν από τους διοργανωτές του ΣΕΚ, δεν ανακοινώθηκαν ως παρόντες και φυσικά δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στους παρόντες μετανάστες, μεγάλη μερίδα τους ήταν μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης και αρκετοί από αυτούς και μέλη των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, τους οποίους συσπειρώσαμε ώστε να δώσουμε ισχύ σε μια κινητοποίηση (έστω και άλλου κόμματος) που αφορούσε το φλέγον ζήτημα του ρατσισμού.
Οι επικεφαλής του ΣΕΚ όμως, είχαν άλλη αντίληψη: αυτή του «καπελώματος». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για τον αποκλεισμό μας, ήταν: «εμείς καλέσαμε τη σύσκεψη, εμείς αποφασίζουμε», «δεν είστε Δημοτικοί Σύμβουλοι», «δικοί μας είναι οι μετανάστες» και άλλα φαιδρά.
Η στάση αυτή του ΣΕΚ απέναντι σε εκπροσώπους μας, δεν είναι πρωτόγνωρη. Από την ίδρυσή του, βλέπει ανταγωνιστικά τους πάντες. Παρά το ότι έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν σε κινηματικές διαδικασίες, το ΣΕΚ υπερασπίζεται διαρκώς το ρόλο του «εργολάβου» των κινημάτων και των πρωτοβουλιών. Με τη γνωστή τακτική του «καπελώματος», αρκείται στο να μαζεύει υπογραφές συνδικαλιστών, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων στελεχών και προσωπικοτήτων, ενώ αποκλείει μεθοδικά όσες πολιτικές ή κινηματικές δυνάμεις βλέπει ως ανταγωνιστές. Δημιουργεί εφήμερες «πρωτοβουλίες», κινήσεις – «σφραγίδα», χωρίς υπόβαθρο, που συχνά καταλήγουν σε παρωδία.
Στην περίπτωση των μεταναστών, το ΣΕΚ ενεργεί χωρίς σχέδιο ουσιαστικής στήριξης του μεταναστευτικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενδιαφέρεται απλά στο να πυκνώνει τις κομματικές του γραμμές, να πολλαπλασιάζει τις «σφραγίδες» του και να γεμίζει με φωτογραφίες τα έντυπά του. Η σεχταριστική αυτή λογική, αποδυναμώνει το κίνημα και οπλίζει τους εχθρούς μας.

Η σεχταριστική στάση του ΣΕΚ, είναι καταδικαστέα και δυστυχώς αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην κατ’ ουσία στήριξη των ερεισμάτων της ακροδεξιάς και της επιρροής των ιδεών της στην κοινωνία.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το ΣΕΚ για την τακτική του αυτή και καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες, να το απομονώσουν καθώς αποτελεί διαρκές εμπόδιο στην ενότητα δράσης κομμάτων, φορέων και κινημάτων.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» - «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ».
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ- ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ.


Αθήνα 29 Μαρτίου 2011
Η Κεντρική Γραμματεία των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας».