Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - 6/11/2011 - η Συνεισφορά των Οικοσοσιαλιστών



Οι εκπρόσωποι των "Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας" έκαναν δυο παρεμβάσεις - τοποθετήσεις:

Τάσος Πανταζίδης (Γραμματέας της Ε.Ε. των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ)
Περίληψη τοποθέτησης:
1) Ενθαρρυντική η μεγάλη συμμετοχή των μελών της Π.Σ.Ε.. Πρέπει όμως να είναι πάντα τέτοια και όχι μόνο όταν έχουμε έκτακτα γεγονότα.
2) ο Σαμαράς δήλωσε οτι "θα κάνουμε κάθε θυσία προκειμένου να μη γίνει Δημοψήφισμα". Βλέπει ο κόσμος οτι είναι οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Επίσης, δεν προσβλέπει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Αφού οι εκλεγμένοι που έχουν έτσι κι αλλιώς μια μίνιμουμ ιδεολογική βάση, ένα στοιχειώδες πρόγραμμα κλπ, δεν τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για την υλοποίηση των οποίων υποτίθεται δεσμεύονται και ασκούν αντιλαϊκή πολιτική, θα είναι καλύτεροι αυτοί που δεν έχουν καμία δέσμευση προς το Λαό;
3) Ο κόσμος με τον οποίο μιλάμε όλοι μας, ζητάει συνεννόηση. Η Παπαρήγα, ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης, ήταν πολύ καλοί στη Βουλή. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Ο κόσμος πιέζει για περισσότερα. Αυτό έκανε και την Παπαρήγα να πει στη Βουλή πως ακόμα και αν δεν είμαστε στο ΚΚΕ, τουλάχιστον οι πολίτες να συμπορευτούν με αυτό. Το αίτημα για συμπόρευση είναι μεγάλο βήμα για το ΚΚΕ που το κάνει πιεζόμενο από τον κόσμο.
4) Η "Καθημερινή" έχει ορίσει από καιρό το "Συνταγματικό Τόξο" στο οποίο δεν ανήκουμε εμείς και το ΚΚΕ. Δεν καταλαβαίνω όμως την ανάγκη, όποτε το Σϋστημα μιλά εναντίον μας, κάποιοι από μας να έχουν την τεράστια αγωνία να αποδείξουν πως είμαστε κι εμείς "καλά παιδιά". Είδαμε την απαράδεκτη εικόνα, από τηλεόρασης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως ο διαδηλωτής που επιτέθηκε στον Μαγκούφη πρέπει "να υποστεί τις συνέπειες του Νόμου" χωρίς την ίδια στιγμή να ζητά την καταδίκη των βουλευτών όπως ο Μαγκούφης, που τόσα χρόνια κατακλέβουν το κράτος, το γκρεμίζουν και λειτουργούν σε βάρος του Λαού. Πολύ απλά, δεν μπορεί να είναι Βουλευτής της Αριστεράς.
5) Ως πότε θα ανεχόμαστε τους τηλεαστέρες της Αριστεράς; Παλιότερα βλέπαμε στην τηλεόραση μόνο τον Κουναλάκη, τον Μπίστη και τη Δαμανάκη. Αμέσως μετά, είδαμε που κατέληξαν αυτοί. Ακολούθως, για πολύ καιρό, στην τηλεόραση η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κουβέλης και ο Χατζησωκράτης. Τώρα, πάλι κάποιοι μονοπωλούν. Τι να περιμένουμε; Ως πότε θα κρατάμε ισορροπίες. Δεν με ενδιαφέρουν οι ισορροπίες στις συνιστώσες ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε ενιαία φωνή προς τα έξω. Οι διαφωνίες να εκφράζονται στα όργανα, αλλά προς τα έξω χρειαζόμαστε ενιαία φωνή. Για να μη φτάσουμε ξανά σε δημοσιεύματα που θα στηλιτεύουν τη διγλωσσία μας....
6) Διαφωνώ πως για όλα θα βρεθεί ανάμεσά μας μια συμβιβαστική λύση. Ο κόσμος θα μας θέσει σύντομα το ερώτημα: εντός ή εκτός ΟΝΕ; Εκεί δεν υπάρχει μέση απάντηση! Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο τι θέλουμε.

Κώστας Μεσσήνης (Γραμματέας Οικοσιαλιστών Ελλάδας στα Ιόνια Νησιά)
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, θα ήθελα να συστήσω ψυχραιμία. Ομολογουμένως, πριν ανεβώ στο βήμα έκανα κάποιες σκέψεις για το ερώτημα που διατυπώνεται στην συμμαχία μας: αν θα πούμε έξω από το ευρώ ή μέσα. Αλλά αλήθεια, δεν είναι πραγματικά αυτό το πρόβλημα αλλά το σύμφωνο σταθερότητας και η ευρώ-συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτά όμως ανατρέπονται μέσα από τα κινήματα για μια άλλη Ευρώπη των λαών.
Σημαντική εξέλιξη είναι η αποδευσμεση τον εθνικών πόρων από το κοινοτικό παισιο στήριξης, όπως αναφέρθηκε και από τον τέως υπουργό του ΠΑΣΟΚ Φλορίδη σήμερα το πρωί στο mega .
Αυτοί οι πόροι λύνουν το πρόβλημα της ύφεσης στην χώρα αλλά έχουμε την υποχρέωση σαν αριστερά να δώσουμε τη δική μας στόχευση ως προς τον τρόπο που πρέπει να δομηθεί η οικονομία γιατί τα προηγούμενα μοντέλα ανάπτυξης απέτυχαν παταγωδώς ως προς την συσσώρευση του πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Από εμπειρίες στο πρόσφατο παρελθόν έχω να καταθέσω τα εξής:
Κυριαρχεί επιφανειακή αντίληψη για την πολιτική αλλά και κυρίως προς την αριστερά - χρειάζεται μια επικοινωνιακή τρύπα για την αφύπνιση του κόσμου.
Καλώ της συντονιστικές επιτροπές και τις συνελεύσεις ανά την Ελλάδα να ανοίξουν τις πόρτες σε όλους, σε μια διαδραστική συζήτηση με τους πολίτες ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις εκπρόσωποί μας κατέθεσαν πρόταση απόφασης στο σώμα:
Στηρίζοντας την άποψη πως οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτές, δημοκρατικές, πολυφωνικές και λόγω του οτι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούνται να έχουν και προσωπική άποψη για θέσεις και γνώμες που διατυπώνονται, προτείνουμε:
Από την επόμενη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή να καλύπτεται με εικόνα και ήχο, διαδικτυακά μέσω web tv, "ζωντανά" σε όλη την Ελλάδα σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
(η πρόταση έγινε δεκτή από το Προεδρείο της ΠΣΕ ως αυτονόητη).