Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ

Τοποθέτησή μας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, 30/6/2012

Για πρώτη φορά, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, φλερτάρει με την εξουσία. Και είναι ένα πραγματικό φλερτ που στόχο έχει, όχι μια σχέση κυριαρχίας επί του Λαού, αλλά του Λαού επί του Κράτους. Για πρώτη φορά, η κοινωνία στηρίζει ένα «χώρο» που καλείται με τη σειρά του ν’ αλλάξει τα πάντα. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ που «έφταιγε για όλα», θέλει όντως ν’ αλλάξει τα πάντα, το προσωπικό παράδειγμα, είναι ο μόνος δρόμος.
Τα παραδείγματα πρέπει να είναι δύο: α) το μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και β) η λειτουργία μιας μεγάλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αριστερό και όχι αστικό τρόπο λειτουργίας.
ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ:
Χιλιάδες άνθρωποι μας έχουν προσεγγίσει για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τις εκλογές του Μάη και του Ιούνη. Αυτόν τον κόσμο, δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει, ούτε το σύστημα των συνιστωσών, ούτε το παλιό πολιτικό προσωπικό. Και τα δυο αυτά (συνιστώσες και στελέχη), έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα. Δεν το παραγνωρίζουμε. Η σύνθεση των ιδεών και θέσεων των συνιστωσών και –κυρίως- η οργανωμένη δομή και δράση τους, στήριξαν μέχρι σήμερα καμπάνιες, δράσεις, εξορμήσεις, ΣΥΡΙΖικά συλλογικά όργανα. Επίσης, τα τοπικά και κεντρικά στελέχη, έδωσαν αμέτρητες μάχες και καθημερινό αγώνα για την υπόθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χάρη σε όλα αυτά υπάρχουμε σήμερα ως σχήμα και φτάσαμε ψηλά.
Ήρθε όμως η ώρα να συνειδητοποιήσουμε οτι αυτό που μας περιβάλλει, είναι πολύ μεγαλύτερο από μας. Αναρωτηθείτε σύντροφοι και συντρόφισσες: Πως καταφέρνουν οι φοίνικες στις αμμουδερές παραλίες να αντιστέκονται σε ανέμους και κύματα; Τα καταφέρνουν γιατί οι ρίζες τους έχουν το ίδιο βάθος με το ύψος τους. Αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε σύντροφοι: ρίζες ανάλογες του νέου μας μεγέθους, στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς, στην ύπαιθρο, στη γειτονιά. Απαντώντας στις ενστάσεις του σφου Γλέζου (σχετικά με τη δυνατότητα του Συνασπισμού να μας καπελώσει στο νέο κόμμα και να ελέγχει τα πάντα), ο μόνος τρόπος για να διαιωνιστεί η από το παρασκήνιο καθοδήγηση της ισχυρής συνιστώσας, είναι το «μη κόμμα». Η διατήρηση δηλαδή μιας κατάστασης που ανάμεσα σε αδύναμες συνιστώσες, μια ηγετική ομάδα θα μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς ισχυρό συλλογικό έλεγχο. Μόνο ένα κόμμα, με οργάνωση από τα κάτω, με ισχυρές συλλογικές διαδικασίες, ισχυρά αντιπροσωπευτικά όργανα που θα ελέγχουν και θα ελέγχονται, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
Οι βουλευτές της Αριστεράς, αντίθετα με τα αστικά κόμματα εξουσίας, δεν είναι τοπάρχες. Δεν είναι το παν ή η κορυφή της πολιτικής μας δουλειάς. Είναι κομμάτι της. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους –πολλούς- βουλευτές μας για να ισχυροποιήσουμε τη σχέση μας με τους ψηφοφόρους μας. Να αξιοποιήσουμε επίσης τις νέες μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης σε κλάδους εργασίας και σε θεματικά ζητήματα όπως το περιβάλλον, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, στους τομείς δικαιωμάτων και ισότητας, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στις καθημερινές μάχες του Λαού μας και των συλλογικοτήτων του. Με λίγα λόγια, η Κ.Ο. να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό εναντίον των «στεγανών», των αποκλεισμών, της κατάρρευσης της κοινωνίας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος….. του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ του ΛΑΟΥ.
Με το σκεπτικό αυτό, υπερψηφίζουμε –κατ’αρχήν- τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν για το ενιαίο κόμμα και την Κ.Ο. και καλούμε όλες τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να μπουν ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες.

Τάσος Πανταζίδης.
Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας