Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αθήνα 29 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σήμερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας, διευρυμένη με τη συμμετοχή μελών των Τοπικών μας Οργανώσεων Β’ Αθήνας και Β’ Πειραιά. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
Το κείμενο που εγκρίθηκε, είναι το ακόλουθο:

Αυτό που μας περιβάλλει, είναι μεγαλύτερο από μας.

Το εκπληκτικό αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, μας έφερε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: Μεγάλο μέρος των πολιτών, απέρριψαν  την εκστρατεία φόβου και την παραπληροφόρηση και αποφάσισαν να στηρίξουν ριζοσπαστικές δυνάμεις που θα ανατρέψουν το σκηνικό. Κυρίαρχη επιλογή αυτών των πολιτών, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πολιτική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν –πριν και μετά τις εκλογές- πολύ κόσμο δίπλα μας. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και συνελεύσεις μας και επιθυμούν να ενταχθούν στις συλλογικές μας διαδικασίες.
Αυτό λοιπόν που άρχισε να μας περιβάλλει, έχει γίνει πολύ – πολύ μεγαλύτερο από μας.
Για να υποδεχθούμε αυτόν τον νέο κόσμο, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του, χρειαζόμαστε νέες δομές και νέο πολιτικό προσωπικό. Όχι αγνοώντας τις δομές που –με τα προβλήματά τους έστω- μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Όχι αγνοώντας τους συντρόφους που μέχρι τώρα αγωνίστηκαν για την ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί οι ανάγκες είναι τώρα διαφορετικές. Πρέπει να αναδείξουμε νέα όργανα, σε νέο πλαίσιο, με τον κόσμο μας συμμέτοχο. Αν δεν οικοδομήσουμε νέες βάσεις, το οικοδόμημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει.
Οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα όμως για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Για το ενιαίο κόμμα. Ένα κόμμα που θα χτιστεί, όχι με όρους κυριαρχίας, ούτε με όρους απορρόφησης, αλλά με όρους σύνθεσης.

Στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη σύνθεση, στην κατεύθυνση της ενοποίησης, με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη στο νέο ενιαίο σχήμα. Η αγωνία μας δεν είναι η διατήρηση μιας ex-officio θέσης στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ή η χρηματοδότηση. Η αγωνία μας είναι η ανταπόκριση της ριζοσπαστικής αριστεράς στο κάλεσμα της ιστορίας.
Γι’αυτό, επιθυμούμε τη δημιουργία ενός κόμματος χωρίς αντιπροσωπευτικές εκπροσωπήσεις. Ενός κόμματος βασισμένου στην αρχή: «ένα μέλος – μία ψήφος». Ενός κόμματος που με την ενοποίησή του, θα αποτρέψει παραφωνίες και αυθαιρεσίες, ενώ παράλληλα θα ισχυροποιήσει τη δουλειά στη γειτονιά και στο κοινοβούλιο, στο χώρο δουλειάς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη σχολή αλλά και σε κάθε διεκδίκηση.
Αυτό απαιτεί η εποχή, αυτό απαιτεί η κοινωνία και οι ανάγκες της. Δεν χρειάζονται δισταγμοί και προκαταλήψεις. Πρέπει όλοι μαζί να ριχτούμε σε αυτή τη μάχη.
Οι Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας, ήδη από το 2009 έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυσή μας. Από τότε θυμίζαμε πως οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν γίνεται οι χιλιάδες αγωνιστές των χώρων δουλειάς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων, να αποτελούν εσαεί την ουρά του σχήματος. Μας ενώνει η αγωνία για οικοδόμηση του Σοσιαλισμού (όπως ο καθένας τον εννοεί). Αυτή η αγωνία ξεπερνάει κόμματα και οργανώσεις και γι’αυτό πολλοί αγωνιστές που είχαν εγκαταλείψει την ένταξη σε γραφειοκρατικούς κομματικούς μηχανισμούς, ενεργοποιείται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει επειγόντως να καταφέρουμε να διακρίνουμε αυτό το μεγάλο που μας περιβάλλει, ως μεγαλύτερο από μας. Οι διαδρομές κομμάτων και οργανώσεων είναι καθ’ όλα σεβαστές, ακόμα και αν πρόκειται για οργανώσεις όπως η δική μας, με πέντε χρόνια ζωής. Σε ότι αφορά τους «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» όμως, θα ήμαστε χαρούμενοι να μπορέσουμε να διαλύσουμε την οργάνωσή μας, όταν διαπιστώσουμε πως η οικοσοσιαλιστική λογική διαπνέει την πολιτική της Αριστεράς, στην πράξη και όχι στα λόγια και πάνω απ’ όλα, μόλις αποφασίσουμε όλοι μαζί την ενοποίησή μας σε ενιαίο κόμμα και τη στράτευσή μας στον κοινό σκοπό: την πραγματική ανόρθωση του Λαού.
Σύντροφοι και συναγωνιστές, ας προχωρήσουμε ΜΠΡΟΣΤΑ. Με τόλμη και θάρρος. ΜΑΖΙ.