Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΑΣΩΠΟΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.
του Κώστα Γιαννακάκη,
ιδρυτικού μέλους της επιτροπής αγώνα για τη σωτηρία του Ασωπού ποταμού.

Το έτος 1969, νόμος της Χούντας, έδινε το δικαίωμα στα εργοστάσια των περιοχών Οινοφύτων – Σχηματαρίου, να ρίχνουν τα καρκινογόνα απόβλητά τους στον Ασωπό ποταμό. Από τότε καμιά κυβέρνηση δεν εμπόδισε το έγκλημα. Ο Ασωπός ήταν ποτάμι με καθαρό νερό. Είχε ψάρια. Τώρα μεταφέρει καρκινογόνα– θανατηφόρα δηλητήρια στη θάλασσα του Ευβοϊκού. Δεν φτάνουν όμως όλα στη θάλασσα, γιατί ένα μέρος απλώνεται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κα Λοϊζίδου, το 2003 μας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού της θάλασσας. Πάθαμε το πρώτο σοκ όταν ακούσαμε ότι το νερό της θάλασσας είναι επικίνδυνο. Στη θάλασσα του Ευβοϊκού, κάνει μπάνιο η μισή Αθήνα.
Το καλοκαίρι του 2007, σε εξέταση του πόσιμου νερού, βρέθηκε εξασθενές χρώμιο, το οποίο όπως λένε οι επιστήμονες, ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα, είναι καρκινογόνο. Δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό, αλλά συσσωρεύεται. Μετά από αυτό, ένας κάτοικος Χαλκουτσίου, στέλνει για εξέταση το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης και οι αναλύσεις δείχνουν επίσης εξασθενές χρώμιο. Ακολουθούν πολλές μετρήσεις νερού, τόσο από διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όσο και από ιδιωτικές γεωτρήσεις από τις οποίες ποτίζονται οι κήποι. Όλα τα αποτελέσματα, απέδειξαν οτι ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, είναι μολυσμένος.
Αυτό σημαίνει οτι τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και όσα δεν καταναλώνονται από τους παραγωγούς, έρχονται στις λαϊκές της Αθήνας, είναι άκρως επικίνδυνα. Αλλά και τα τρόφιμα που παράγουν τα εργοστάσια είναι ακατάλληλα γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται ακατάλληλο νερό. Προγραμματίζεται να εγκατασταθούν άλλα τριακόσια εργοστάσια. Στην Τανάγρα, σχεδιάζουν να έρχονται για επισκευή, αεροσκάφη που δεν γίνονται δεκτά σε άλλα μέρη. Όσα εργοστάσια έχουν βιολογικό καθαρισμό, δεν τον λειτουργούν, γιατί τους συμφέρει να πληρώνουν ένα μικρό πρόστιμο παρά να επωμίζονται το κόστος λειτουργίας του. Υπάρχουν υποσχέσεις για κεντρικό βιολογικό καθαρισμό, αλλά μέχρι τώρα είναι μόνο λόγια.
Βλέποντας την αδιαφορία όλων, τέσσερεις κάτοικοι του Δήμου Ωροπού, δημιουργήσαμε μια επιτροπή αγώνα. Σε λίγες μέρες γίναμε εκατόν πενήντα. Κάναμε δυο μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή και μια παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και δυναμικές παρουσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωροπού. Το πρόβλημα έγινε γνωστό στους πάντες. Έγιναν Επιτροπές Αγώνα και στους άλλους Δήμους της περιοχής και είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Όταν θα γίνει πόλεμος για το νερό, εμείς θα το έχουμε και δεν θα μπορούμε να το πίνουμε. Πολλοί (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) έκαναν τόσα έξοδα και έφτιαξαν κατοικίες στην περιοχή, για καλύτερη ζωή, γιατί η Αθήνα είναι μια πόλη στην οποία δεν μπορείς να ζεις και βρήκαμε εδώ το έγκλημα που γίνεται στο περιβάλλον. Το περιβάλλον ανήκει στα παιδιά μας και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε σ’ αυτά, χωρίς να το έχουμε πρώτα καταστρέψει.
Για όλα υπάρχει λύση. Αντίσταση γιατί χανόμαστε.