Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΗ»
Την Τρίτη 24 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κεντρικής Γραμματείας, διευρυμένη με τη συμμετοχή και προσκεκλημένων, με θέμα την επιχειρηματολογία μας απέναντι στους προπαγανδιστές της Πυρηνικής Ενέργειας.
Η συνάντηση έγινε στο κέντρο της Αθήνας, στο κτήριο του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ (Βούλγαρη 1).
Με αφορμή την προσπάθεια κύκλων της Κυβέρνησης Καραμανλή και της Ε.Ε., να παρουσιάσουν την Πυρηνική Ενέργεια ως «καθαρή, ακίνδυνη, φθηνή & αποδοτική» λύση για την παραγωγή ηλεκτρισμού, η συνάντηση στόχο είχε την παροχή στοιχείων και επιχειρημάτων χρήσιμων στην αντιπαράθεσή μας με αυτούς τους κύκλους.
Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η πυρηνική ενέργεια έχει περιορισμένες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών καθώς θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου κατά μόλις 5% και απαιτείται γι αυτό η κατασκευή και σύνδεση με το δίκτυο ενός νέου αντιδραστήρα κάθε 2 εβδομάδες μέχρι το 2030, με απλά λόγια ανέφικτο. Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή καθώς κοστίζει 4.300 δολάρια ανά κιλοβάτ ισχύος, χωρίς καν να έχει υπολογιστεί το κόστος συντήρησης, διάθεσης αποβλήτων και τελικά, απενεργοποίησης των εργοστασίων. Με απλά λόγια: πανάκριβο. Οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας δεν συνυπολογίζουν, π.χ., το κόστος αποδόμησης ενός πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο όμως ανέρχεται σε ένα ποσοστό έως και 50% της αρχικής επένδυσης εγκατάστασης. Ή δεν συνυπολογίζουν το κόστος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Τα… «πράσινα» άλογα. Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και επομένως είναι «πράσινη». Αυτό προβάλλεται, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Η πυρηνική ενέργεια έχει σαφώς μικρότερες, απ’ ό,τι το πετρέλαιο ή ο άνθρακας, όχι όμως μηδενικές εκπομπές. Οι εκπομπές CO2 οφείλονται στη διαδικασία εξόρυξης του ουρανίου, παραγωγής του πυρηνικού καυσίμου και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Οι εκπομπές αυτές μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν θεαματικά καθώς τα κοιτάσματα του ουρανίου λιγοστεύουν και γίνονται πιο φτωχά εξαιτίας της υπερεξόρυξής τους. Όμως είναι δυνατόν, για να χαρακτηρίσουμε φιλική προς το περιβάλλον μία μορφή ενέργειας, να έχουμε ως μόνο κριτήριο τις εκπομπές CO2; Συνυπολογίζουμε την εκπομπή ραδιενεργών αερίων κατά τη λειτουργία των αντιδραστήρων; Γιατί δεν λένε πως η έκλυση θερμότητας που δεν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει απευθείας στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Τι γίνεται με τα ραδιενεργά απόβλητα, των οποίων η διαχείριση αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα και άλυτο ακόμη πρόβλημα, καθώς παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες; Ποσότητα 10 κιλών πλουτωνίου είναι αρκετή για να καταστρέψει ολοσχερώς μια πόλη σαν την Αθήνα. Η πιθανότητα ατυχήματος παραμένει βέβαια μεγάλη, μαζί με την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας που θα οδηγήσουν σε θανατηφόρες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης τα γνωστά ανά τον κόσμο κοιτάσματα ουρανίου, της απαιτούμενης πρώτης ύλης για την όλη διαδικασία δηλαδή, θα εξαντληθούν σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης μέσα σε 50 χρόνια.
Οι πολίτες με κινητοποιήσεις τους, ανέτρεψαν πυρηνικά προγράμματα σε Αυστρία, Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αρχίσει σκεπτικισμός για τη συνέχιση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Σειρά μας είναι να δείξουμε και εδώ τη δυναμική του οικολογικού κινήματος.