Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΠΑΡΩΔΙΑ

Σε παρωδία εξελίχθηκε ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Πεδίο του Άρεως. Αφ’ ενός η προσέλευση εργαζομένων ήταν πάρα πολύ μικρή και αφ’ ετέρου, η δίκαιη αντίδραση εργαζομένων προς τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, έκλεψε την παράσταση. Συγκεκριμένα, μέλη της «Ένωσης Εργαζομένων» πέταξαν κουλούρια σε συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθούν γιατί σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ υπέγραψαν τη συλλογική σύμβαση – ξεπούλημα, της ΓΣΕΕ, η οποία προβλέπει αυξήσεις ψίχουλα για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι υπέρ- αγωνιστές της ΠΑΣΚΕ, δεν δέχθηκαν την έμπρακτη κριτική, αισθάνθηκαν ότι προσβάλλονται και έτσι, με τη βοήθεια των θερμοκέφαλων και από τις δυο πλευρές, πιάστηκαν στα χέρια.
Στηρίζουμε 100% το πέταγμα των κουλουριών στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές – αν και με την τιμή που έχουν φτάσει τα κουλούρια θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν παρόμοια αντιμετώπιση είχαν οι ξεπουλημένοι σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα πράγματα στο χώρο του συνδικαλισμού ίσως να άλλαζαν.
Καταδικάζουμε όμως κάθε πρακτική βίας μεταξύ εργαζομένων , καθώς πέρα του ότι έτσι σταματά ο πολιτικός διάλογος και η παραγωγή -όποιου- συνδικαλιστικού έργου, παράλληλα, οι ξεπουλημένοι βρίσκουν έτσι την ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση και αντί να συζητάμε για την ενδοτικότητά τους & το πώς υπηρετούν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, η συζήτηση στρέφεται υποχρεωτικά στην…. πυγμαχία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επαναλάβουμε την κριτική μας προς το ΠΑΜΕ. Αν οι δυνάμεις της Αριστεράς και ειδικά του ΠΑΜΕ που είναι μεγάλες και συγκροτημένες, συμμετείχαν μαζικά σε ενωτικές κινητοποιήσεις, τότε το ιδεολογικό, συνδικαλιστικό, ταξικό περιεχόμενο και στίγμα, θα ήταν εντονότερο, θα ενισχύονταν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών δυνάμεων και θα άλλαζε η αποτελεσματικότητα της συνδικαλιστικής δράσης. Η πρόκληση προς το ΠΑΜΕ είναι εμφανής. Πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την πολιτική της απομόνωσης και μαζί με τις υπόλοιπες υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενωτικά, να αγωνιστούν για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους. ΑΜΕΣΑ.