Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ

ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΑΘΩΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Στις 12 Μαρτίου 2005, ο Χρήστος Κώστογλου και ο Παναγιώτης Τρικοίλης, ξεκινάνε από την Κάλυμνο με το ταχύπλοο φουσκωτό του πρώτου, για ψάρεμα στα ανοιχτά. Στις 8 το βράδυ, ο Χρήστος τηλεφωνεί στον αδελφό του οτι τελείωσαν το ψάρεμα και γυρίζουν στο νησί. Με το σκάφος τους, αυτό σήμαινε οτι σε λίγη ώρα θα έφταναν στο λιμάνι της Πόθιας. Μάταια τους περίμεναν όμως. Το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό και οι Τουρκικές αρχές, αρχίζουν έρευνες.
Στις 16 Μαρτίου, οι Τούρκοι ανακοινώνουν οτι βρέθηκε το σκάφος στα Τουρκικά παράλια. Την επόμενη μέρα οι συγγενείς των αγνοουμένων μεταβαίνουν στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) και έκπληκτοι διαπιστώνουν οτι το σκάφος είναι διαλυμένο και λεηλατημένο. Η μηχανή και ο πανάκριβος εξοπλισμός είχαν κάνει φτερά, ενώ ακόμα και το εσωτερικό είχε εμφανή σημάδια από σφυριά και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη λεηλασία. Άρχισε τότε ένας κύκλος εκμετάλλευσης του πόνου των οικογενειών από τις αρχές και περιφερόμενους δικηγόρους και καλοθελητές οι οποίοι θα μεσολαβούσαν υποτίθεται για να δουν και να ελευθερώσουν τους δικούς τους από τις Τουρκικές φυλακές. Επίσημα δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Ούτε ναι, ούτε όχι.
Στις 28 Μαρτίου οι Τούρκοι βρίσκουν στα Μικρασιατικά παράλια το πτώμα του Παναγιώτη Τρικοίλη.
Στις 13 Απριλίου 2005, το δράμα ολοκληρώνεται. Βρίσκεται το πτώμα του Χρήστου Κώστογλου σε ερημική περιοχή στα Βόρεια της Καλύμνου. Ο Χρήστος, τραυματισμένος, κολύμπησε 10 ναυτικά μίλια, βγήκε στην παραλία, σύρθηκε 300 μέτρα και πήγε προς μια κοντινή στάνη, όπου όμως δεν βρήκε κανέναν και πέθανε από εξάντληση, αφυδάτωση και αιμορραγία.
Η υπόθεση είναι χαρακτηριστική περίπτωση θυσίας ενός αθώου νέου ανθρώπου, στο βωμό των «ισορροπιών στο Αιγαίο» και της «αποφυγής εντάσεων». Η ελληνική πλευρά, εκτός του έπαρχου και μετέπειτα Δημάρχου Ρούσσου και κάποιων τοπικών παραγόντων, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Βουλευτές, Υπουργεία, Υπηρεσίες, θέλοντας να μη διαταράξουν τις σχέσεις με τις Αρχές των γειτόνων, δεν έκαναν καμία ουσιαστική ενέργεια. Οι Τούρκοι, προσπάθησαν να παρουσιάσουν την υπόθεση σαν επιτυχία σύλληψης μεταφορέων Σομαλών λαθρομεταναστών.
Είναι γνωστό πως οι Τουρκικές αρχές, όχι μόνο δεν εμποδίζουν το εμπόριο ανθρώπων και λαθραίων εμπορευμάτων και ναρκωτικών, αλλά το καλύπτουν και χρηματοδοτούνται από αυτό (ανεπίσημα). Πιθανότατα οι δυο αδικοχαμένοι, είδαν κάτι που δεν έπρεπε να δουν. Βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Όταν λοιπόν κάποιοι τους επιτέθηκαν , τους έριξαν στη θάλασσα ή αυτοί προσπάθησαν να διαφύγουν. Στη συνέχεια οι Τούρκοι το παρουσίασαν ως επιτυχία της υπηρεσίας τους «στον αγώνα ενάντια στο λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση μεταναστών». Είχαν άλλωστε μεγάλη ανάγκη για μια τέτοια «επιτυχία». Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. κατηγορούν διαρκώς την Τουρκία για το οτι δεν βοηθά καθόλου στη συνολική προσπάθεια. Η περίπτωση λοιπόν τους ήρθε κουτί.
Τα δεδομένα όμως δεν ταιριάζουν. Οι δουλειές αυτές δε γίνονται μέρα μεσημέρι. Ο Χρήστος ξεκίνησε για την επιστροφή, στις 8 το βράδυ. Μόλις είχε πέσει ο ήλιος δηλαδή. Μετά από λίγο το κινητό του έπαψε να λειτουργεί. Άρα κάτι έγινε γύρω στις οκτώμιση. Για το κράτος, το θέμα ξεχάστηκε λίγο καιρό μετά.
Στην κηδεία του Χρήστου, βρέθηκε όλο το νησί. Ο Χρήστος ήταν αεικίνητος, δημιουργικός, υπερδραστήριος. Πρόεδρος των καταστημάτων επισιτισμού και διασκέδασης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, ιδρυτικό μέλλος Συλλόγων, φανατικός με τις εκδρομές σε θάλασσα και βουνό. Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους, συμπονετικός και πάντα στο πλευρό όσων είχαν ανάγκη. Ένας δημιουργικός και ζωντανός άνθρωπος δηλαδή, χάθηκε στο βωμό των συσχετισμών στο Αιγαίο.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ
Η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας και οι διαρκείς εντάσεις στην περιοχή, δημιουργούν πολλά προβλήματα στους κατοίκους των νησιών και υποβαθμίζουν τη ζωή τους. Χάνονται νέοι άνθρωποι, καταστρέφονται περιουσίες, ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ και τελικά οι εντάσεις παραμένουν. Κρίσεις όπως αυτή των Ιμίων, δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων που ζουν διαρκώς με το φόβο μιας πιθανής πολεμικής σύρραξης. Οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι τεχνητές. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των περιφερειακών δυνάμεων να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας περιοχής. Αυτά όμως δεν αφορούν τον κόσμο που αγωνίζεται για το μεροκάματο.
Σε μια περίοδο που ο λαός μας και -πολύ περισσότερο- ο λαός της Τουρκίας, αγωνίζονται για να καλυτερέψουν τη ζωή τους, να καταπολεμήσουν τη φτώχεια, την ανεργία, την αμορφωσιά και όλα τα άλλα καθημερινά προβλήματα, δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε σε άτοπες αντιπαραθέσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν αξίζει να χαθεί η ζωή κανενός ανθρώπου, μα κανενός, για το χρήμα ή για συσχετισμούς. Τα ιστορικά προβλήματα, πρέπει κάποτε να τεθούν στο περιθώριο & οι πολιτικές δυνάμεις και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για οριστική επίλυση των διαφορών & διαρκή ειρήνευση. Το έχουμε ανάγκη όλοι καθώς έτσι θα απελευθερωθούν τεράστια κονδύλια που ξοδεύονται τώρα σε στρατιωτικές δαπάνες, αντί να δίνονται στην κοινωνική πολιτική, στην αναβάθμιση παιδείας, υγείας, πολιτισμού, εισοδημάτων κλπ.

Το παραπάνω κείμενο αφιερώνεται στον Χρήστο & τον Παναγιώτη, αλλά και σε όλους τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και της περιοχής του Έβρου


Σε ενίσχυση των πιο πάνω, παραθέτουμε δυο δημοσιεύματα της εφημερίδας "Έθνος".
Το εξπρές του μεσονυχτίου

Στα πανίσχυρα κυκλώματα του σύγχρονου δουλεμπορίου εμπλοκή έχουν και μέλη των τουρκικών Αρχών. Αδιάψευστα τα ντοκουμέντα για περιστατικό που συνέβη στις 19 Αυγούστου ανοιχτά της Μυτιλήνης
Αθέατα «περάσματα» έχουν «ανοίξει» στα παράλια της Τουρκίας για τη διοχέτευση στη χώρα μας και ακολούθως στην Ευρώπη οικονομικών μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός της ανάμειξης ακταιωρού της τούρκικης ακτοφυλακής στη μεταφορά μεταναστών, όπως αποτυπώνεται σε αδιάσειστα ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές.
Η υπόθεση, που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», «ξετυλίχτηκε», στις 19 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακα, στη Μυτιλήνη.
Μάλιστα, υπήρξε και μικρής διάρκειας «εμπλοκή» μεταξύ πλωτού του Λιμενικού και της ακταιωρού της τούρκικης ακτοφυλακής, που είχε περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όταν έγινε αντιληπτή, άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο ελληνικό σκάφος.

Η επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο και, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, δεν είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές και αποτυπώνεται εμπλοκή τούρκικης ακταιωρού σε μεταφορά μεταναστών.
Είναι προφανές ότι η εμπλοκή σκάφους της τούρκικης ακταιωρού σε μεταφορά μεταναστών θα μπορούσε να αποδοθεί σε «διάβρωση», ακόμα και σε υψηλό επίπεδο των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας από τα πανίσχυρα «κυκλώματα» παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ωστόσο, υπάρχουν και δύο άλλα στοιχεία που οδηγούν βάσιμα στην εκτίμηση ότι αποτελεί πολιτική επιλογή στη γειτονική χώρα να διευκολυνθεί η έξοδος από εκεί προς τη χώρα μας των μεταναστών. Και συγκεκριμένα:
Παρότι έχει επισημανθεί από την πλευρά μας, με συγκεκριμένα στοιχεία σε επαφές ανωτάτου επιπέδου των αντίστοιχων λιμενικών αρχών, η μαζική παράνομη έξοδος μεταναστών από την περιοχή του κόλπου Μαντελλιών προς το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια για το κλείσιμο αυτού του «δρόμου».
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Ναυτιλίας έχει καταγράψει μια σειρά τούρκικων σκαφών, αλιευτικών και τουριστικών αλλά και ορισμένων με σημαία ΗΠΑ για να μη δίνουν «στόχο», με Τούρκους μεταφορείς να διακινούν μετανάστες προς τα παραπάνω μικρά νησάκια.
n Οι τουρκικές αρχές αρνούνται να εφαρμόζουν ουσιαστικά το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχουν συνυπογράψει, ίσως επειδή σε αυτό καθορίζεται ως λιμάνι επανεισδοχής και η Σμύρνη, στης οποίας την περιοχή μένουν πάρα πολλοί μετανάστες.
Οπως έχει αποκαλύψει, από τις αρχές Αυγούστου, το «Εθνος», οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στα παράλια της γειτονικής χώρας έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που φτάνουν παράνομα στην Τουρκία, με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα και ακολούθως σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο «για πληθυσμό ενός ακόμα νομού», εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για το μέγεθος του μεταναστευτικού «κύματος».
ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Θα τους παρατούσαν στη θάλασσα
Η συγκλονιστική αποκάλυψη της εμπλοκής ακταιωρού της τούρκικης ακτοφυλακής στη μεταφορά μεταναστών έγινε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου, ανοιχτά της Μυτιλήνης.
Συγκεκριμένα, πλωτό του Λιμενικού στη διάρκεια της περιπολίας του εντόπισε, ξαφνικά, το τούρκικο σκάφος (σ.σ.: τα πλήρη διακριτικά του είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών) να πλέει κοντά στο ακρωτήριο Κόρακας της Μυτιλήνης και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, μεταφέροντας άγνωστο αριθμό μεταναστών.
Μάλιστα, στις αποκαλυπτικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, φαίνεται ένας άνδρας, προφανώς μέλος του πληρώματος της ακταιωρού, να πετάει στη θάλασσα σωσίβια, προκειμένου να τα πιάσουν οι μετανάστες, καθώς θα πέσουν στη θάλασσα. Ετσι, με αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν κολυμπώντας στην ακτή ή εάν καθυστερούσαν και γίνονταν αντιληπτοί από το Λιμενικό, θα εμφανίζονταν ως ναυαγοί και οι λιμενικοί θα προχωρούσαν στη διάσωσή τους.
Ωστόσο, η προσπάθειά τους διακόπηκε όταν έκανε την εμφάνισή του πλωτό του Λιμενικού.
Τότε η τούρκικη ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο ελληνικό σκάφος. Οι λιμενικοί, με επανειλημμένες κλήσεις από το ραδιοτηλέφωνο και στη συνέχεια με τον προβολέα, ζητούσαν να φύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό έγινε ύστερα από περίπου 15 λεπτά της ώρας.
Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών διωκτικών αρχών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει και αποτυπώνεται εμπλοκή τούρκικου σκάφους σε μεταφορά μεταναστών.
ΕΘΝΟΣ 3/9/2008

Ξαναχτύπησε η τουρκική ακταιωρός
Η καινούργια «επιχείρηση» μεταφοράς μεταναστών έγινε χθες το πρωί και πάλι ανοιχτά της Μυτιλήνης. Πλωτό του Λιμενικού υποχρέωσε το σκάφος να γυρίσει στο Αϊβαλί. Διάβημα... αναγκαστικά από το ΥΠΕΞ
Νέα «δρομολόγια» μεταφοράς μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη χώρα μας πραγματοποίησε ακταιωρός της τούρκικης ακτοφυλακής.
Η καινούργια «επιχείρηση» έγινε, χθες το πρωί, και πάλι ανοιχτά της Μυτιλήνης αλλά έγινε αντιληπτή από πλωτό του Λιμενικού, του οποίου η εμφάνιση ανάγκασε το τούρκικο σκάφος να κάνει στροφή προς τα παράλια της περιοχής του Αϊβαλί.
Ρυμουλκούσε βάρκα
Μάλιστα, αυτή τη φορά το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ρυμουλκούσε και φουσκωτή βάρκα για να διευκολύνει την αποβίβαση των μεταναστών.
Ωστόσο, η προχθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» φαίνεται ότι οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών ν αλλάξει εν μέρει «γραμμή πλεύσης» και γι αυτό προχώρησε, την ίδια μέρα, σε διάβημα προς το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η «απάντηση» ήρθε, χθες το πρωί, με νέα επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», οι ελληνικές αρχές έχουν αδιάσειστα ντοκουμέντα και γι αυτή τη νέα αποστολή, την οποία πραγματοποίησε το ίδιο σκάφος που είχε κάνει και την προηγούμενη στις 19 Αυγούστου.
Πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες, πλωτό του Λιμενικού εντόπισε, χθες στις 7.25 το πρωί, τη «γνωστή» τούρκικη ακταιωρό με άγνωστο αριθμό μεταναστών, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κοντά στις βραχονησίδες Τομαρονήσια (Τοκμάκια με συντεταγμένες 39ο 18 Β 26ο 26 Α) στη θέση Παλιός βορειοανατολικά της Λέσβου.
Αυτή τη φορά, όμως, οι Τούρκοι δεν επιχείρησαν «εμπλοκή» κάνοντας ελιγμούς μπροστά στο πλωτό του Λιμενικού, όπως είχε γίνει τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου.
Αντίθετα, μόλις έκανε την εμφάνισή του το ελληνικό σκάφος η τούρκικη ακταιωρός έστριψε και έβαλε πλώρη προς το Αϊβαλί.
Από τη νέα «επίσκεψη» της τούρκικης ακταιωρού υπάρχει και νέο οπτικοακουστικό υλικό στη διάθεση των ελληνικών αρχών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διακρίνεται και η φουσκωτή βάρκα που ρυμουλκούσε.
Και για το επεισόδιο αυτό αναμενόταν να γίνει διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Το απέφευγαν
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στο παρελθόν ακόμη και όταν διαπιστωνόταν και με συγκεκριμένα στοιχεία (που κατέγραφαν τα σκάφη του Λιμενικού) εμπλοκή τουρκικών αρχών στη διακίνηση λαθρομεταναστών, δεν γινόταν διαβήματα ούτε παρουσιάζονταν τα στοιχεία στην ΕΕ, αλλά το θέμα ετίθετο στην επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οπως αποκάλυψε, προχθές το «Εθνος», η συγκεκριμένη ακταιωρός είχε εντοπιστεί, στις 19 Αυγούστου, με αδιάσειστα στοιχεία, μεταφέροντας μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοιχτά του ακρωτηρίου Κόρακας, στη Μυτιλήνη.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στη γειτονική χώρα έχει συγκεντρωθεί, εδώ και καιρό, μεγάλος αριθμός μεταναστών, κυρίως από Ιράκ και Αφγανιστάν, στα παράλια της Τουρκίας, αναζητώντας «δρόμους» προς τη χώρα μας και στη συνέχεια προς την Ευρώπη.
ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ
Δεν κάλεσε σε βοήθεια τις ελληνικές αρχές
Προσάραξε, κάτω από άγνωστες συνθήκες, σε αμμώδη αβαθή του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα, στην Κω, το τουρκικών συμφερόντων με σημαία Παναμά φορτηγό πλοίο «Ντέρια 2».
Το πλοίο, που είναι κενό φορτίου, έχει 20μελες πλήρωμα (15 Τούρκοι και 5 διαφόρων εθνοτήτων ναυτικοί).
Ο Τούρκος πλοίαρχος σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες που δίνουν οι αρχές της γειτονικής χώρας στα πληρώματά τους, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην έρευνα και διάσωση, δεν κάλεσε σε βοήθεια τις ελληνικές αρχές.
Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκε, στις 2.30 το μεσημέρι, από ιδιοκτήτη θαλάσσιων μέσων αναψυχής στην Κω και αμέσως έσπευσε πλωτό του Λιμενικού.
Ο πλοίαρχος ενημέρωσε πως θα κάνει προσπάθειες αποκόλλησης με μέσα του πλοίου, ενώ κοντά παραμένουν το πλωτό του ΛΣ και δύο ρυμουλκά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Απόβαση 570 λαθρομεταναστών το τελευταίο πενθήμερο
Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι κάτοικοι του Αγαθονησίου με το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που καθημερινά αποβιβάζονται στο νησί χωρίς κανέναν εμπόδιο.
Μόνο το τελευταίο πενθήμερο αποβιβάστηκαν στο νησί 570 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους ο συνολικός αριθμός λαθρομεταναστών που έφθασε στο Αγαθονήσι ανέρχεται στους 3.470.
Προχθές φιλοξενούνταν 200 αλλοδαποί, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του Αγαθονησίου δεν ξεπερνά τους 150 κατοίκους.
Ο κοινοτάρχης κ. Ευάγγελος Κόττορος, που έχει ζητήσει επανειλημμένως τη συνδρομή της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά. Η ανάγκη δημιουργίας Λιμενικού Σταθμού στο νησί είναι πλέον μεγαλύτερη από ποτέ. Η έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Συφουνιού, με επιστολή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βουλγαράκη, υπογράμμιζε ότι πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Λιμενικού Σταθμού, ώστε να μπει τάξη στο νησί και να νιώθουν οι κάτοικοι ασφαλείς. «Μέχρι και έξι φουσκωτά καταφθάνουν καθημερινά στο Αγαθονήσι. Στα σκάφη αυτά βρίσκονται 20 έως και 35 άτομα.
Οι αλλοδαποί δεν διστάζουν να αποβιβαστούν ακόμη και το πρωί στο λιμάνι, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών. Φέρνουν μαζί τους τις αποσκευές με όλα τα υπάρχοντά τους, ακόμη και είδη περιποίησης, σαν να επρόκειτο για τουρίστες.
Γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμη και ανάπηροι συνθέτουν... τα γκρουπ των λαθρομεταναστών», υποστηρίζει ο κ. Κόττορος. Τόσο η φύλαξή τους όσο και η σίτιση και η μεταφορά τους είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τους κατοίκους του νησιού.
Οι αλλοδαποί παραμένουν σε ακάλυπτο χώρο στο λιμάνι μέχρι και δύο μέρες.
Η κοινότητα μόνο νερό είναι σε θέση να τους προσφέρει. Υπάλληλοι της κοινότητας και κάτοικοι του νησιού έχουν αναλάβει τη φύλαξή τους, στον χώρο όπου παραμένουν προσωρινά μέχρι να μεταφερθούν στην Πάτμο.
«Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν είχαμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε, μας έστειλαν από τα Λιμεναρχεία του Πειραιά, της Μυτιλήνης, της Λήμνου και των Χανίων πέντε περιπολικά σκάφη.
Παρέμειναν όμως μόνο 10 με 12 μέρες. Το διάστημα αυτό δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Δυστυχώς αφεθήκαμε πάλι στην τύχη μας.
Βλέπουμε τους λαθρομετανάστες να αποβιβάζονται και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο κ. Κόττορος. Εν τω μεταξύ, άλλοι 50 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν χθες το πρωί από άνδρες του λιμεναρχείου Σάμου στην περιοχή Καραβόπετρα.
ΕΘΝΟΣ 5/9/2008