Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Οι Ισραηλινοί, για μια ακόμα φορά λούζουν στο αίμα τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν ήδη πάνω από 500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Σχεδόν 100 είναι τα νεκρά παιδιά.
Εδώ και δεκαετίες οι Ισραηλινοί σκοτώνουν αμάχους στην Παλαιστίνη και το Λίβανο. Δεν πάει άλλο.
Πριν από δυόμισι χρόνια εισέβαλαν στο Λίβανο και σήμερα προσπαθούν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμας. Υποτίθεται πως αντιτίθενται στον εξτρεμισμό της, στην ουσία όμως τον τροφοδοτούν καθώς η αδικία τροφοδοτεί νέο κύκλο αίματος. Μια τρίτη Ιντιφάντα.
Ο Ισραηλινός στρατός από τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου εισέβαλε στη λωρίδα της Γάζας, διχοτομώντας την με χιλιάδες στρατιώτες, αποκλείοντας το Βόρειο από το Νότιο τμήμα. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο έκανε και η διεθνής κοινότητα. Διαδηλώσεις συντάραξαν δεκάδες πόλεις του κόσμου. Στις αραβικές χώρες οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στο Ισραήλ και την Αμερική και καίγοντας την ισραηλινή σημαία.
Η ΕΕ τηρεί ίσες αποστάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε την «άμεση παύση των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ, καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα».
Προκλητική η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους, ρίχνει το βάρος στη Χαμάς χωρίς να καλεί το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι «παρακολουθέι την κατάσταση».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης οτι θεωρεί τη Χαμάς τον μόνο υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα «πάρουν χρόνο».
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εξαπολύσουν νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ.
Η πρώτη «ιντιφάντα» ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 1988 και τερματίστηκε με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993, μετά τις οποίες ιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή.
Η δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2000 και σταδιακά καταστάληκε από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.


ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Το Ισραήλ διανύει περίοδο πολιτικής ρευστότητας και βρίσκεται ένα μήνα πριν από πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κερδισμένος δείχνει να βγαίνει ο υπουργός Άμυνας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ, καθώς οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού επιδοκιμάζονται από το 95% των ισραηλινών πολιτών. Το Εργατικό Κόμμα φέρεται να αυξάνει κατά τέσσερις τις έδρες του στην Κνεσέτ. Ταυτόχρονα, η άμεση συμμετοχή του Εχούντ Μπαράκ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για τις οποίες άλλωστε είναι ο πολιτικός υπεύθυνος, έχει αυξήσει σημαντικά την προσωπική του δημοτικότητα, αφού το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει διαμορφώσει πλέον "θετικότερη άποψη" για τον υπουργό Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα "Μααρίβ", οι δύο μεγάλες παρατάξεις της κεντροδεξιάς, το Καντίμα της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου, κονταροχτυπιούνται στην κορυφή, με το δεύτερο να έχει περισσότερες πιθανότητες στο σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως εξηγούν πολιτικοί αναλυτές στη "Χααρέτς", τα γεγονότα στη Γάζα ενισχύουν εκλογικά περισσότερο τα μικρά κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία είναι πιθανότερο να συμμαχήσουν (σε έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό) με το συντηρητικό Λικούντ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η "Τζερούσαλεμ Ποστ" θεωρεί πως τα γεγονότα στη Γάζα αναμένεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένα ιδιότυπο εθνικιστικό "κλίμα πόλωσης" προς όφελος του Λικούντ και του Νετανιάχου προσωπικά.
Σκοτώνονται δηλαδή χιλιάδες αθώοι για χάρη των Ισραηλινών Εκλογών.
Η κατάσταση αυτή όμως, βολεύει και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Δημιουργείται τετελεσμένο στην στάση της χώρας απέναντι στη διαμάχη Ισραήλ – Χαμάς. Οπότε θα μπορεί να δικαιολογείται ο «President Elect».
Η Οργάνωσή μας επικρίθηκε όταν λέγαμε πως προτιμούμε να μην εκλεγεί ο Ομπάμα. Η εκστρατεία της «Αλλαγής στην οποία μπορούμε να πιστέψουμε» γέμισε ψευδαισθήσεις τους κοινωνικά αποκλεισμένους στις ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε στην ιστορική προσέλευση στις κάλπες. Όλοι αυτοί τώρα θα απογοητευτούν τόσο που στις επόμενες εκλογές θα έχουμε το αντίθετο ρεκόρ: της μικρότερης προσέλευσης. Για ποια αλλαγή μιλάμε όταν η οικογένεια Κλίντον, ανέλαβε να συνεχίσει την αιματοβαμμένη εξωτερική πολιτική του Bill; Για ποια αλλαγή, όταν οι Δημοκρατικοί στήριξαν το σχέδιο στήριξης των Αμερικανικών Τραπεζών, με τη συναίνεση και του Ομπάμα; Δεν έχουμε ψευαισθήσεις. Δεν περιμένουμε τίποτα από τον Ομπάμα.

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ;
Όλοι αυτοί που ζητούν Ευρωστρατό, τολμούν να στείλουν με δική τους πρωτοβουλία ένα στρατό «Συμμαχίας» για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους, όπως έκαναν οι Αμερικάνοι για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν;
Τολμούν να ζητήσουν άμεση επέμβαση του ΟΗΕ;
Τολμούν να ζητήσουν αποκλεισμό όλων των Ισραηλινών από κάθε αθλητική διοργάνωση, όπως έκαναν με τους Σέρβους;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Άμεση απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα
- Αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας
- Να κλείσει η Πρεσβεία του Ισραήλ – όχι σχέσεις με το Ισραήλ
- Οικονομικό αποκλεισμό του κράτους των σιωνιστών

Κάτω τα χέρια από τη Γάζα
Λευτεριά στην Παλαιστίνη



Ιανουάριος 2009
Η Εκτελεστική Επιτροπή των Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας