Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

Το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, έχει ενταθεί η συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο.
Η φιλολογία του ότι καταχρώνται το άσυλο κουκουλοφόροι, ταραξίες και περιθωριακοί, υφαίνεται από όλους όσους εδώ και χρόνια αντιπαλεύονται κάθε κοινωνική εξέγερση και ειδικότερα αυτές της νεολαίας.
Ζούμε σε μια περίοδο που η κρατική καταστολή έχει γίνει κανόνας πολιτικής λειτουργίας για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος με τον τρόπο που ο καθένας αντιδρά στην καταπίεση και την αδικία, το Πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί σήμερα το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι αστυνομοκράτες για να συνθλίψουν κάθε εστία αντίστασης. Προφανώς δεν συμφωνούμε με τις καταστροφές των χώρων των ΑΕΙ. Προφανώς και δεν επικρίνουμε την καταστροφή των εκπαιδευτηρίων. Περισσότερο όμως από αυτά δεν ανεχόμαστε την καθημερινή καταστροφή της ζωής και των ονείρων κάθε νέου και νέας, κάθε εργαζόμενου, σπουδαστή, ανέργου, μετανάστη.
Στους δρόμους των μεγάλων ελληνικών πόλεων, η αστυνομία δέρνει αλύπητα διαδηλωτές σε κάθε ευκαιρία. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν διαρκώς την αστυνομική αυθαιρεσία, καταπίεση, βία, διαφθορά. Το να εμποδίσουμε τον κυνηγημένο να προστατευθεί από το άσυλο, ισοδυναμεί με συνενοχή στην καταπίεση. Ούτε βέβαια μπορούμε να δικάζουμε τους κατατρεγμένους στις εισόδους των σχολών για να διαπιστώσουμε αν δικαιούνται ή όχι του Ασύλου.
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως αν το Άσυλο τεθεί υπό αίρεση, θα αποτελέσει απλά τον πολιορκητικό κριό που θα γκρεμίσει την αυτονομία του κινήματος αντίστασης.
Δεν θέλουμε εκπαιδευτήρια – εταιρίες, που οι χώροι τους θα ελέγχονται από ασφαλίτες. Αναζητούμε εκπαιδευτήρια που θα γεννάνε κάθε είδους νέα ιδέα, θα φιλοξενούν όλα τα όνειρα, θα οπλίζουν με γνώση. Αρκετή καταπίεση και απογοήτευση υπάρχει έξω από τις σχολές. Δεν χρειάζεται να την προβάρουμε και μέσα σ’αυτές.

• Καμία αλλαγή στο καθεστώς του Ασύλου
• Εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και των θεσμών
• Αληθινά δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες
• Αναβάθμιση της ποιότητας στην παιδεία
• Επιτέλους να αλλάξει το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης και όχι να αλλάζει κάθε Υπουργός το σύστημα εξετάσεων

Αυτά είναι τα αιτήματα των νεολαίων και των κινημάτων. Όχι η αναμόρφωση του Ασύλου.

9 Ιανουαρίου 2009
Η Εκτελεστική Επιτροπή των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας»