Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αθλητισμός: Παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ


Αναδημοσίευση από http://www.express.gr/news/politics/614491oz_20120613614491.php3

"O αθλητισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε, ότι είναι κοινωνικό δικαίωμα, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση. Το μνημόνιο λέει όχι στην αναγνώριση του αθλητισμού ως κοινωνικού δικαιώματος. Ο αθλητισμός, όμως, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς τη νεολαία και τον λαό γενικότερα». Κάτω από αυτό το πρίσμα βλέπει τον αθλητισμό ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί του (Νίκος Χουντής, Ελένη Αυλωνίτου, Τάσος Πανταζίδης, Γιάννης Μαμουζέλος και Τζούλιος Συναδινός), κατά την σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών θέσεών του για αυτόν τον καίριο τομέα.

«Εχουμε μπροστά μας, το μνημόνιο, που δεν αναγνωρίζει τον αθλητισμό ως κοινωνικό δικαίωμα, ενώ έχει κάνει πολλές περικοπές. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ενώ υπογράμμισε, πως ο αθλητισμός αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς όλο τον κόσμο και ειδικά τη νεολαία.



«Θεωρούμε, ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι μαζικός και απαλλαγμένος από το ντόπινγκ», επισήμανε από την πλευρά της η Ελένη Αυλωνίτου, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «...πρέπει να αθλούνται όλοι οι Ελληνες, σε όλες τις ηλικίες». Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει εκστρατεία για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ενώ έκανε ειδική μνεία στη σημασία που έχει η εξάρθρωση των κυκλωμάτων που κρύβονται πίσω από κάθε κρούσμα ντόπινγκ.

Την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο αθλητισμού, επισήμανε ο Γιάννης Μαμουζέλος, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί, δυστυχώς, προτεραιότητα αυτή την στιγμή. Παράλληλα, τόνισε, ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα που ανήκει σε κάθε πολίτη.

Ό Τζούλιος Συναδινός, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός κατάντησαν «γράμμα κενό», πως κατέρρευσαν όλα τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ενώ οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία οδηγούνται σε λουκέτο ή παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα κύρια σημεία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ξεκαθαρίζουμε απολύτως τις οικονομικές σχέσεις του κράτους με τον αθλητισμό.

Θεσπίζουμε αυτοτελές κονδύλι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναδιανέμουμε τους αθλητικούς πόρους υπέρ του «αθλητισμού για όλους» και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με σαφή προσδιορισμό ποιοι πόροι μοιράζονται σε ποιους φορείς, με ποιόν τρόπο και με ποια αντικειμενικά κριτήρια.

Δημιουργούμε ενιαία αρχή πληρωμών στα πλαίσια της ΓΓΑ, για τον αυστηρό έλεγχο των εσόδων-εξόδων των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και την οικονομική διαφάνεια.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός όσον αφορά στις οικονομικές λειτουργίες του εμπίπτει άμεσα στο σύνολό του στις αρμοδιότητες των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, των οικονομικών και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας και στους μηχανισμούς ελέγχου υπηρεσιών θεάματος.

Δίνουμε δικαίωμα συμμετοχής στις μεγαλύτερες αγωνιστικές κατηγορίες σε αθλητικά σωματεία χωρίς την υποχρέωση μετατροπής σε ανώνυμες εταιρίες.

Αλλάζουμε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τον αθλητισμό. Με μέτρα εκδημοκρατισμού, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους αθλητικούς φορείς. Ορίζουμε επακριβώς την έννοια του «αυτοδιοίκητου» στον αθλητισμό. Η Πολιτεία είναι υπεύθυνη για την λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την τήρηση των συνταγματικών επιταγών, της νομιμότητας και του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο υπερισχύει έναντι των κανόνων των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών.

Καταργείται ο διορισμός του Δ.Σ της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής από την κυβέρνηση.

Θεσπίζουμε την λειτουργία μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου για την διαφάνεια στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό.

Αναδιοργανώνουμε την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο της.

Αναβαθμίζουμε και στηρίζουμε την αθλητική έρευνα και τεχνολογία.

Συνδέουμε έμπρακτα την φυσική αγωγή στην εκπαίδευση με την υγεία.

Αλλάζουμε τα πρωτοβάθμια αθλητικά σωματεία. Αναδεικνύουμε τον ρόλο τους ως ζωντανά κύτταρα άθλησης, χωρίς αναπαραγωγή των όρων λειτουργίας αθλητικών εταιριών.

Επιμένουμε στην ανάγκη διάσωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.

Εχουμε τοποθετηθεί κατ΄ επανάληψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα του και διεκδικούμε βήμα-βήμα την επαναφορά του στο δημόσιο έλεγχο».