Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ








1η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ «ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνδιάσκεψη των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας». Το πολιτικό σχήμα που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007 από μέλη διάφορων κομμάτων και συλλογικοτήτων της αριστεράς και της οικολογίας, εξέδωσε την πολιτική του απόφαση, με την οποία διακηρύσσει πως: Για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, ευθύνεται κύρια η οικονομία της αγοράς, όπως αυτή λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Αποδίδει επίσης τεράστιες ευθύνες, τόσο στον «Σοσιαλισμό» της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας (στην ουσία κρατικό καπιταλισμό) όσο και στη σοσιαλδημοκρατία της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας, που απέτυχαν να διαχειριστούν το περιβάλλον με τρόπο που να μην το καταστρέφουν. Τεράστιες εκτάσεις δασών αποψιλώθηκαν, μεγάλες λίμνες αποξηράνθηκαν, ποτάμια και θάλασσες μολύνθηκαν, ενώ τα μεταλλαγμένα βρίσκονται ήδη στο πιάτο μας. Δίνεται έμφαση επίσης σε προτάσεις όπως: ανατροπή του προγράμματος νέων ΑΗΣ λιγνίτη από τη ΔΕΗ, κατάργηση ΦΠΑ και άλλων φόρων από τα μέσα χαμηλής κατανάλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (λαμπτήρες, φωτοβολταϊκά, αέριο, υβριδικά οχήματα κλπ), υποχρεωτική βιοκλιματική κατασκευή και ανακατασκευή των Δημόσιων κτηρίων, βελτίωση και πύκνωση του δικτύου Δημόσιας συγκοινωνίας, επανασχεδιασμό του γεωργικού χάρτη και επιλογή μη υδροβόρων καλλιεργειών, αυστηρός έλεγχος για θέματα Δημόσιας υγείας κλπ. Επιπλέον καταγγέλει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική από όπου κι αν αυτή εκφράζεται και ζητά προστασία του εισοδήματος εργαζόμενων και συνταξιούχων, στήριξη των Ταμείων, καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, κατάργηση της άμεσης φορολογίας, συνεργασία με τις Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες για περιβαλλοντικά, οικονομικά, γεωπολιτικά θέματα, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάδειξή της, ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με χώρους, μέσα, πόρους και Θεσμική ενίσχυση και απόδοση ρόλων σε συλλογικότητες και κινήματα πόλης, περιβάλλοντος, πολιτισμού.
Τέλος, καταγγέλλει άλλα κόμματα που στα λεγόμενα εθνικά θέματα, από αντίδραση στον ελληνικό εθνικισμό, στηρίζουν τον εθνικισμό των γειτονικών χωρών και ζητά από όλους, τήρηση αποστάσεων από τις εθνικιστικές κορώνες που οδηγούν σε αποπροσανατολιστικές εντάσεις, αντιπαλότητα και υπανάπτυξη και δικαιολογούν στους πολίτες τα υπέρογκα έξοδα για εξοπλισμούς.
Στη Συνδιάσκεψη εκλέχθηκε επταμελής Κεντρική Γραμματεία που την αποτελούν οι: Τάσος Πανταζίδης, Δημήτρης Γεωργάς, Μοχάμεντ Ες Σαμπιάνι, Μανώλης Καπάνταης, Σπύρος Διαμαντίδης, Κωνσταντίνα Γεωργά και Αμτζάντ Μοχάμεντ.
( όσοι ενδιαφέρονται για τον Οικοσοσιαλισμό και τις θέσεις του, μπορούν να αποστείλουν e-mail στη διεύθυνση: ecosocialists@yahoo.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 6977296666 )