Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΓΙΑ ΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» ιδρύθηκαν τον Αύγουστο του 2007, μετά από διεργασίες αναζήτησης ενός νέου φορέα της πολιτικής οικολογίας με εμφανή κοινωνικοοικονομικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αρχικό σχήμα ήταν ο «Σύνδεσμος Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας» ο οποίος συμμετείχε και στην Διεθνή Οικοσοσιαλιστική συνάντηση στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2007.
Στις μέρες μας που η Οικολογία έγινε «μόδα», ο καθένας δηλώνει οικολόγος. Από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον βιομήχανο που μπορεί μεν να ρυπαίνει αλλά τα προϊόντα του τα εμφανίζει ως «οικολογικά». Ο χώρος της οικολογίας πέρασε (και περνά ακόμα – ίσως) από πολλές συμπληγάδες. Δυστυχώς, τα όρια μεταξύ φυσιολατρίας, υγειινισμού, φυσικής ζωής και οικολογικών επιλογών στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, είναι για πολλούς δυσδιάκριτα. Έτσι η ανάγκη για δημιουργία ενός πολιτικού χώρου της οικολογίας με πρόταση για ένα άλλο πολιτικό – κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο, είναι επιτακτική.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση των πολιτών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, όπου φάνηκε η απουσία μηχανισμού πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ταυτόχρονα αποκαλύφθηκαν αυτοί που επί δεκαετίες δημιούργησαν το –θεσμικό και εξωθεσμικό - πρόσφορο έδαφος για καταστροφή, καταπάτηση δημόσιας γης και θυσία των πάντων στο βωμό του κέρδους. Οι πολίτες αντέδρασαν αυθόρμητα συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και στη συνέχεια στέλνοντας «μηνύματα» με την ψήφο τους στις εκλογές της 15/9/2007. Οι οικολογικές πολιτικές δυνάμεις καρπώθηκαν μεγάλο μέρος της αντίδρασης του κόσμου. Η ανάγκη όμως για δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με συγκεκριμένη οικολογική - σοσιαλιστική πρόταση παρέμεινε.
¨Έτσι, μέλη της «Οικολογικής Παρέμβασης», των «Οικολόγων Ελλάδας», του «Φυσιολατρικού και Κοινωνικού Κινήματος Κρίκος του Λαού», της «Ένωσης Μεταναστών», πρώην μέλη του «Συνασπισμού», του ΚΚΕ, του ΣΕΚ, της ΔΕΑ, του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές, ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και της προστασίας των ζώων, μέλη Δημοτικών Κινήσεων και ανένταχτοι ενεργοί πολίτες, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τους «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας». Μεγάλη έμπνευση αποτελεί για μας το «Οικοσοσιαλιστικό Μανιφέστο» που συνέταξαν οι Joel Kovel και Michael Loewy το 2001 και που αποτελεί το ιστορικό πολιτικό ντοκουμέντο του Οικοσοσιαλισμού, ενός διεθνούς ιδεολογικού ρεύματος που μεγαλώνει διαρκώς. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση των πολιτικών επιλογών εκείνων που θα ανατρέψουν τη λογική καταστροφής για χάρη της «ανάπτυξης» που έχει επιβάλει ο καπιταλισμός.
Η καταστροφική αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος, δεν επήλθε τυχαία. Δεν πρόκειται για στάδιο της φυσικής εξέλιξης του πλανήτη. Ο δυτικός καπιταλισμός, οι λειτουργίες του και η ανταγωνιστική δράση προς αυτόν από τον κρατικό καπιταλισμό των χωρών του πρώην «ανατολικού μπλοκ», η διαχείριση από αυτούς της παγκόσμιας οικονομίας και της βιομηχανικής και αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την «φθηνή» πυρηνική ενέργεια και με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, προκαλούν τις αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες με τη σειρά τους σπρώχνουν στην υπανάπτυξη των κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Αυτό που οφείλουμε να αντιπαλέψουμε, είναι η ευελιξία του καπιταλισμού και η προσπάθειά του να στρέψει τις κλιματικές αλλαγές στις πλάτες των λαών. Η φυσική καταστροφή θα αποτελέσει μια ακόμα δικαιολογία –τύπου τρομοκρατίας- για επιθέσεις στο εισόδημά μας & τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Επιπλέον θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο και σε αποκλεισμό των λαών από πρόσβαση σε αυτούς. Ακόμα και τα ψήγματα οικολογικών πολιτικών & μέτρων, θα τα πληρώσουν οι πληττόμενοι.
Σας καλούμε λοιπόν όλους να συστρατευθείτε στον κοινό Αγώνα για ανατροπή του σκηνικού.
Δεν βρισκόμαστε στο «παρά πέντε». Η ώρα έχει φτάσει ήδη. ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ !!!