Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ





ΟΙ «ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
(7 & 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007)

Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Οικοσοσιαλιστών, το διήμερο 7 & 8 Οκτωβρίου 2007. Στη συνάντηση – πρόδρομο ίδρυσης «Διεθνούς» - συμμετείχαν 60 Οικοσοσιαλιστές από 13 χώρες του κόσμου, μέλη κομμάτων, οργανώσεων και τοπικών ή διεθνών κινημάτων, ενώ δεν έλειψαν και μεμονωμένες συμμετοχές. Συνολικά συμμετείχαν οικοσοσιαλιστές από: Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Βρετανία, Καναδά, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Δανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, και Αυστραλία. Ακόμα, μηνύματα έστειλαν και οικοσοσιαλιστές από Κίνα, Ινδία. Νότια Αφρική και χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής, που δε μπόρεσαν να προσέλθουν στην Γαλλική πρωτεύουσα.
Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι συγγραφείς του «Οικοσοσιαλιστικού Μανιφέστου» Joel Kovel (ΗΠΑ) και Michael Lowy (Γαλλία- Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα), ο Derek Wall (Πράσινο Κόμμα Αγγλίας – Ουαλίας), Ian Angus (εκδότης του «Κλίμα & Καπιταλισμός» - Καναδάς).
Από την Ελλάδα, συμμετείχαν ο Τάσος Πανταζίδης και η Κωνσταντίνα Γεωργά ως εκπρόσωποι των «Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας», αλλά και τέσσερεις άλλοι Έλληνες (μέλη του «Κόκκινου» και ένας ανένταχτος).
Στο Παρίσι ιδρύθηκε το «Διεθνές Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο» (Ecosocialist International Network) με αρχικά μέλη όσους και όσες παραβρέθηκαν στη συνάντηση. Επιπλέον, αποοφασίστηκε αναδιαμόρφωση & συμπλήρωση του αρχικού μανιφέστου, λειτουργία ιστοσελίδας του Διεθνούς Δικτύου Οικοσοσιαλιστών, οργάνωση της διάδοσης των ιδεών του, ενώ εκλέχθηκε 16μελής συντονιστική Γραμματεία που κύριο ρόλο θα έχει την ανάπτυξη του δικτύου και την οργάνωση της επόμενης διεθνούς συνάντησης (η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπελέν της Βραζιλίας, παράλληλα με το Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ, τον Ιανουάριο του 2009) και η οποία θα διευρυνθεί με μέλη από Αφρική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια. Οι Έλληνες οικοσοσιαλιστές ομόφωνα πρότειναν κοινό υποψήφιο (τον Γ.Μητραλιά) ο οποίος και εκλέχθηκε.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων στις διεργασίες της συνάντησης. Ο Τ.Πανταζίδης πρότεινε τη διοργάνωση Ευρωπαϊκής Συνάντησης στην Ελλάδα, πρόταση που έγινε δεκτή – με ανοικτή ημερομηνία. Επιπλέον, ο Γ.Μητραλιάς πρότεινε τη διατήρηση του «Μανιφέστου» μέχρι την αναδιατύπωσή του.
Αλλά και στις υπόλοιπες συζητήσεις που αφορούσαν τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, τη σύνθεση του Διεθνούς Δικτύου κλπ, η ελληνική παρουσία ήταν σημαντική.