Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ




Την Κυριακή 24 Αυγούστου, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Δήμου Νίκαιας και των Αντιστασιακών Οργανώσεων της πόλης, για την 64η επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Τους "Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας" εκπροσώπησε ο Δημήτρης Γεωργάς, γόνος ο ίδιος αντιστασιακής οικογένειας. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Γεωργάς, υπήρξε μέλος του ΕΛΑΣ. Πλήρωσε την αντιστασιακή του δράση με διώξεις από τους κατακτητές. Οι ντόπιοι συνεργάτες τους, έκαψαν την κατοικία τους στους Ωρεούς της Εύβοιας (Ιστιαία) και τους ανάγκασαν σε φυγή. Ο γιός του, Δημήτρης γεννήθηκε όταν ήταν ακόμα φυγάδες, σε ενα εγκαταλελημένο κονάκι στο χωριό Καστανιώτισα. Τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Γεωργά, τοποθέτησε στη συνέχεια ο ΕΛΑΣ στη θέση του Φρούραρχου της απελευθερωμένης Χαλκίδας.

Στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, η οποία θα έπρεπε να ονομάζεται λαϊκή και όχι εθνική (καθώς σε αυτή δεν συμμετείχε η αστική τάξη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αξίζουν μεγάλες τιμές. Πολύ περισσότερο όμως, πρέπει οι αγώνες τους να αποτελέσουν παράδειγμα ενωτικής λαίκής δράσης, χωρίς αποκλεισμούς.