Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τα πρακτικά της συζήτησης στο αμφιθέατρο Γκίνη 10/10/09 και το σχέδιο κειμένου σύνθεσης των προτάσεων


Τα πρακτικά της συζήτησης στο αμφιθέατρο Γκίνη 10/10/09 και το σχέδιο κειμένου σύνθεσης των προτάσεων

Από το http://dosepasa.wordpress.com


Η διαδικασία καταγραφής των κύριων σημείων των παρεμβάσεων που έγιναν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης-συζήτησης των ΣΥΡΙΖΑιων στο αμφιθέατρο Γκίνη, οδηγεί στα πιο κάτω πρακτικά της συνάντησης:
α. συνιστώσες διατηρούν την αυτοτέλεια
β. πλήρης συμόρφωσης στις αποφάσεις του συριζα
γ. καθιέρωση κάρτας μέλους
δ. απ’ευθείας εκλογής των γραμματέων απο τα μέλη
ε. συνεχίζουμε την πίεση εως ότου πετύχουμε τον στόχο


Ακολουθεί ΜΕΡΟΣ των παρεμβάσεων:

Ευκλείδης Τσακαλώτος ΣΥΝ-ΚΠΔ
α. τα επόμενα χρόνια η οικονομία δεν θα πηγαίνει καλα - έχουμε αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες υπερ μαςβ. το πασοκ δεν είναι κυριάρχο. η σοσιαλδημοκρατία έχει κρίση αντιπροσώπευσης.γ. το κκε δεν έχει μέλλον. οι ισσοροπίες αλλάζουν γρήγορα.δ. είναι στο χέρι μας να πάμε μακρυα.ε. κάτι φταίει με το υποκείμενο - στις γραμμές της πρωτοβουλίαςστ. γιατί: η ισσσοροπία ήταν συνδιασμός έλλειψης δημοκρατίας κ αποτελεσματικότηταςθ. η ΑΠ δεν είχε την δύναμη για πιο πρωοθητικές λύσης και η άλλη πλευρα δεν μπορούσε να επιβάλλει. έτσι οι παραγωντισμοί λύσεις υποστηρίχτηκαν και απο άτομα που σέβομαι και απο οργανώσεις που ”θα έπρεπε να ξέορυνε καλύτερα”ι. πώς θα φύγουμε απο τον ατομικισμό; στις τοπικές ανοιχτά πρωτοβουλίες. με μέλη με συνέδρια με εκλογές οργάνων. να δούμε ποιο είναι το κατάλληλοδεν υπάρχει τέλειονα πάμε σε ενδιάμεσα όργανα, η γραμματεία να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα οργανα,. – δεν είναι λίγο πράγμα η αλλαγή του οργανωτικούβ’ να ήμαστε απλόχεροι. καθώς πολλοί θα νιώθουν ανασφαλάει, να ακούσουμε τις φωνές αυτές και με σύννεση. σκληροί στις πρακτικές αλλά στις ιδέες να ήμαστε ανοιχτόι ωστε να φανούμε οτι δεν είμαστε και εμείς ίδιοι.
Μάκης Σπαθής ανένταχτος πανεπιστημιακός ΕΜΠ
συμμετείχα απο τα πρώτα βήματα 1999 της προσπάθειαη προσπάθεια παρά τις αδυναμίες έχει δικαιωθείόμως ο κόσμος ξέρει ένα σύριζα μετά τις εκλογές του 07 ξεκαθάρησε τα πράγματα στο κόσμομετά την επιτυχεία είχαμε στράτευση παροπλησμένων της αριστεράς με ενθουσιασμό και με νέες συνιστώσεςγαιτί όμως ο νέος κόσμος δεν στρατεύτηκε στις συνιστώσες;παρότι α) έχουμε όλο το φάσμα των ιδεολογικών απόψεων β) παρότι όλες οι συνιστώσες το επιδίωξαν γ) γιατί δεν είχαμε φαινόμενα διάλυσης των συνιστωσών εντός του συριζα και συνεχίζουν με τα ίδια χαρακτηριστικά. για το κλειδί πρέπει να απαντήσουμε σε αυτάπαρά το γεγονός οτι οι ανένταχτοι διεκδικούν οργανωτική δομή.το σχήμα σε πολλές στιγμές έφτασε στο σημείο να τιχαχτεί αλλά υπάρχει πυρήνας μεγάλος που πιστεύει στο εγχείρημα. πιστεύω δεν θα έχουμε επόμενη ευκαιρία ως συριζα στο μελλον. η ευκαιρία νέου πολιτικού υποκειμένου.δεν έχουμε βρει τον συνδετικό κρίκο του υποκειμένου. πρέπει να μας απασχολήσει. όμως μόνο περιγράφουμε πρέπει να βρούμε ενιαία πολιτικα χαρακτηριστικά.υπάρχουν όμως κι προβλήματα μέσα στις συνιστώσες κατανοητά που αυτή την τάση την εμποδίζουν.
Μάκης Μπαλαούρας ΑΚΟΑ
η εισήγηση της πάσας είχε συγκλίνουσες απόψεις κι διαθέσειςοι εκλογες έδωσαν μήνυμα: ο πληγωμένος κόσμος της αριστεράς παρόλα τα προβλήματα μας έσπρωξε δηλαδή ”την ηγεσία απο το αυτί”για την συνδιάσκεψη του νοέμβρη: η πάσα δίνει το άνοιγμα ώστε να πάμε σε οργανώσεις και βάλουμε ζητήματα όπως το γραφείο τύπου, οργανώσεις συριζα παντού και μέλη συριζαπαράλληλα να μην προσβάλουμε τον πατριωτισμό κάποιων συνιστωσών για την αυτη-υπαρξη τουςυπάρχουν ζητήματα που αναγκάζει να πολιτικοποιήσουμε τα ζητήματα και να βγούμε στους δρόμουςνα συμβάλουμε στις κινηματικές διαδικασίες του ευρωπαικού χώρουστις επιτυχίες του μπλόκο και της γερμανίας για το πως προήλθαν: είχαν σαφές πολιτικό πρόγραμμα και το οργανωτικό στοιχείο το έχουν προχωρήσει πολύ .
Xάλαρης Kυριάκος ξεκίνημα
οι πρωτοβουλίες της πάσας είναι στην σωστή κατεύθυνση
το 2ο κύμα κάνει κάτι αντίστοιχο υπάρχει έδαφος για συννεώηση σε 1, 2, 3 σημείαπρέπει το 2ο κύμα και η πασα να βρουν κοινό τρόπο συντονισμού πριν την συνδιάσκεψηοι πρωτοβουλίες αυτές έχουν επιφέρει μετακινήσειςτο 2ο κύμα δέχτηκε επιθέσεις στο ξεκινήμα του, τώρα είναι αρκετά διαδεδομένο ζήτημαόμως το οργανωτικό είναι και πολιτικότα ζητήματα της κοινωνίας θα δημιουργήσουν και πιέσεις στον συριζα και ευκαιρίεςτο πρόγραμμα δεν βγήκε απο δημοκρατιές διαδικασίες και είναι ασαφές (δεν λέει πως θα προφυλαχτεί το κίνημα απο τις επιθέσεις που θα δεχτεί)ερωτήσεις τύπου ”που θα βρεθούν τα λεφτά” υπάρχουν απαντήσεις στα κείμενα του συριζαπρέπει να βρούμε τα αιτήματαη συνδιάσκεψη είναι μια ευκαιρία.
Νίκος Γαλάνης κοε
διαφορετικός συριζα προ των εκλογων και μετά των εκλογών λόγο ιδιότυπου καθεστότως. υπάρχει αμηχανία και κρίση εμπιστοσύνηςβ’ υπάρχει επιτυχεία του συριζα και όχι απο τις συνιστώσες.χρειάζεται πολιτικός προσδιορισμός για να μπούμε οι συνιστώσες στον συριζα των μελώνη στρατιγική των εκλογών ήταν για την επιβίωση την εκλογικήυπήρχαν αντιλήψεις κατεστημένες κυρίως απο τον συνυπάρχει άλλη στρατιγική επιτυχημένη; ήταν σίγουρο οτι το πασοκ θα είχε ψυλά ποσοστά; δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ε΄τσι ώστε να είχαμε και εμείς;πόσο ευάλωτο είναι το πασοκ; α’ δεν ξεχνώ για το πασόκ απο τον κόσμο. β’ κρισιμες συνθήκες όπως η πρώτη πολιτική ενέργεια του παπανδέρου ήταν να πάει στην τουρκία (ανακαταξεις στης ευρασαία ποιίες είναι αυτές, ιμπεριαλισμός στην περιοχή) γ’ κοινωνικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους σημεία τριβής μέσα στον συριζα: θα έχουμε αντι-υμπεριαλιστική πολιτική; τι θα κάνουμε με το σύμφωνων σταθερότητας;έχουμε πολιτική απο-νομιμοποιήση του δικομματισμού. έχουμε και το 18%. είναι θετικό είναι υπαρκτο και δεν το έχουμε χάσει και μαζι με την κρίση βοηθάει.έκφραση κοινωνικού ριζοσπαστισμού; θα βάλουμε διευρυνση σε κινηματικούς σχεδιασμούς;όλα τα λεφτά να πηγαίνουν στο εννιαίο συριζα όχι στις συνιστώσες.
Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, πάσα (όλο το κείμενο της παρέμβασης με κλικ εδώ)
οι πρώτες 100 μέρες είναι χρυσή ευκαιρία να προβάλουν ριζοσπαστικό στίγμα
α’ αξονας: ελαστική εργασία + εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα
β’ αξονας; η παιδεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα
οι λόγοι: η κυβέρνηση αλλάγες μαιμου ώστε να παρουσιαστεί αριστερή.
β’ λόγος: μπορούν να βρεθούν ευρήτατες πολιτικές δυνάμεις σε αυτές τις γραμμές. απο αριστερά του πασοκ, αντιεξουσιαστές, καθηγητές κλ
γ’ λόγος: είναι εφικτό να έχουμε άμμεσα νίκες στους δυο αυτούς άξονες
δ’ : τα δυο μετωπα αυτά φαίνονται οι πυλώνες στρατιγικής
ε’ η επικοινωνία με την νεολαία. οι λόγοι ριζοσπαστικοποιησης της νεολαίας έιναι διαφορετική απο την δική μας. ψάχνει χώρους και χρόνους ελευθεριας. ο συριζα είναι ανήκανος να τους παράσχουν.
μπορούμε να ανοιξουμε τα δυο μέτωπα με αυτά τα οργανωτικά που έχουμε;
ο σημερινός το πολύ που μπορεί να παράγει είναι προγράμματα βιβλιοθήκης, προγραμματική αντιπολίτευση (όπως το κκε) δεν μπορεί να ανατρέψει το πρόγραμμα τους. μόνο να κα΄νει φυλλάδια..
μπορούμε να επανιδρύσουμε τον συριζα χωρίς να διαλύσουμε τις συνιστώσες. να γίνουν κέντρα παραγωγής ιδεών. απο πλουραλισμό των φραξιών σε πλουραλισμό ιδεολογικών ρευμάτως.
όχι στα δυο κέντρα παραγωγής πολιτικής αλλα στις γενικές συνελευσεις του συριζα των μελών.
Mπαρσεφσκι Mανια ΡΟΖΑ
τα ζητήματα ούτε στην ροζα έχουν κλείσει.δεν έχει βρεθεί ο συμπυκνωτής ακόμακοινός στόχος είναι ο συριζα των μελών.παράλληλα η πραγματικότητα είναι (προσωπική αποψη) αν κοπεί ο διαυλος με τις συνιστώσες θα είναι λαθοςέτσι η πανελλαδική του νοε μια ευκαιρία μεγάλη.το φυλλάδιο βάζει σωστά ζητήματα. κάποια συμφωνεί κάποια διαφωνεί.τα βάζει τα πράγματα με το όνομα τους 1,3, και βάζει θέμα συζ΄τηησηςδεν μπορούμε να βάλυομε ένα μαξιμουμ αλλά να δούμε την πραγραμτικότητα.δεν έχει κατακτηθεί η λογική να δημιουργηθεί ένα μαξιμουμ προυποθέσεων οσμωσης των μελών. με κάρτα μελών.εγώ δίνω την έμφαση σε ενα χαλαρό δίκτυο συνδικαλιστών συριζα. που μπορεί να αποτελεέσει χωρο συζητησ για τα κεντρικά θέματα όπου υπάρχυν αποκλίνουσες αντικλήψεις.ιο βασικές θέσεις, ο κορμός να γίνει κτήμα της βάσης.α’ ριζοσπαστική πολιτικήβ’ δικαιωματα μελωνγ’ ανοιχτός διαυλος συνιστωσων - μελών ανενταχτων.
Πανταζιδης Τασος γραμματεία Συριζα Οικοσοσιαλιστες (γραπτή περίληψη από το site)
Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» αναγνωρίζουν ως πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες, τόσο του «Δεύτερου Κύματος» στο οποίο συμμετέχουμε, όσο και της «Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά» και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους. Για τον σκοπό αυτό, διαθέτουμε την εφημερίδα και το ιστολόγιό μας για προβολή των θέσεών τους, καθώς κινούνται προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών, την οποία επιθυμούμε.

• Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοναδικό στην ιστορία της ελληνικής αριστεράς, καθώς ακόμα και το ΕΑΜ και η ΕΔΑ, είχαν αποκλεισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όλους όσους θέλουν να είναι σ’ αυτόν. Αυτόν τον πλουραλισμό των ιδεολογικών θέσεων ,τακτικών διαφορών και εναλλακτικών πολιτικών προτεραιοτήτων, αντί να τον εκμεταλλευτούμε και να τον αναδείξουμε ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τον καταστήσαμε συνεκτικό πρόβλημα. Αιτία ήταν η κάκιστη ενδοσυριζική λειτουργία μας. Οι θέσεις της ΠΑΣΑς κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση για μια οργανωτική αναδιάρθρωση που θα λύσει πολλά προβλήματα.

• Είναι άδικη η επίθεση που γίνεται από συντρόφους «ανένταχτους» (αν και ο όρος δεν είναι δόκιμος καθώς είμαστε όλοι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν απέχουμε από τα πράγματα της Αριστεράς) προς τις συνιστώσες. Οι συνιστώσες υπάρχουν γιατί έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, άλλες ιδεολογικές τοποθετήσεις και καταβολές και τακτικές επιλογές. Είναι άδικο να λένε εδώ σύντροφοι πως οι συνιστώσες δημιουργούνται από κάποιους, μαζί με τους θείους και τα ξαδέλφια τους, μόνο και μόνο για να βάλουν «χέρι» στην κρατική χρηματοδότηση. Αν μιλήσω για μας, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το 2007 που μπήκαμε ως «Οικολογική Παρέμβαση» αλλά και τώρα ως «Οικοσοσιαλιστές». Είχαμε υπογράψει τότε και έγγραφο με το οποίο δηλώναμε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε χρήματα. Θα πάρουμε πρώτη φορά χρήματα τον Μάρτιο του 2010 και θα θέλαμε γι’ αυτό να δημοσιοποιήσουμε και την συμφωνία για την κατανομή.

• Οι συνιστώσες έχουν να παίξουν ρόλο, δεν γίνεται όμως οι χιλιάδες σύντροφοι που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απλοί χειροκροτητές και να μην συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Επίσης δεν γίνεται να συντηρούν γραφεία και να καλύπτουν οικονομικά εκδηλώσεις από το υστέρημά τους, τη στιγμή που ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για αμφίβολης στόχευσης προβολές κλπ. Πρέπει η κρατική χρηματοδότηση να στηρίζει και τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ.

• Παράλληλα, με ενοχλεί η υποκρισία κάποιων που τώρα ανακάλυψαν τον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Τα έργα τους όμως, φωνάζουν τόσο δυνατά που δεν μας αφήνουν να ακούσουμε τα λόγια τους». Θα δούμε στη συνέχεια το ρόλο του καθενός από μας.

• Πολλοί από τους ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, απλά του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και περιμένουν με «το δάκτυλο στη σκανδάλη» αν δεν υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε. Επειδή πιστεύω πως η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι μια δύσκολη περίοδος με διάψευση προσδοκιών και αγώνες, έχει σημασία να δημιουργήσουμε έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ για να αποτελέσει την αντιπολίτευση από τα αριστερά και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με αναβάθμιση του ρόλου των μελών μέσα σ’ αυτόν
- Κλείσιμο από το συντονιστικό προεδρείο
δώσαμε ενα στίγμα αυτο οργάνωσης δεν ξέρω αν το πετύχαμε
αυτό που μας απασχολεί σε αυτή τη φάση είναι όχι ποιο είναι το πολιτικό στιγμα αλλα με ποιο τρόπο παράγεται το στίγμα.

επίσης το πως θα παράγεται πολιτική μεσα απο οριζόνιτες διαδικασιες.

θα θέλαμε να είναι οργανωτική συνελευση η συνδιάσκεψη.

δεν ξέρω πόσο μπορούμε να αντέξουμε συναντήσεις που δεν παίρνονται αποφάσεις.

δεν είναι καθόλου νωρίς η ώρα είναι τώρα.

η συνάντηση αυτή δεν είναι αρχή είναι συνεχεια. ίσως και η επισημη εναρξη του διαλόγου προς την συνδιάσκεψη

δεν είναι διλημμα τασεων πλέον αλλά δημοκρατίας.

Με το τέλος της συζήτησης, οι απόψεις που διατυπώθηκαν απ’ όσους έκαναν παρέμβαση, παρουσιάστηκαν σε σχέδιο κειμένου σύνθεσης που παρουσιάζεται πιο κάτω. H τελική διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων-προτάσεων έχει αναρτηθεί στο wiki http://dosepasaorganotika.pbworks.com/ (άμεση πρόσβαση στην σχετική σελίδα με κλικ εδώ). Μετά την τελική συνδιάμόρφωση του από τους συμμετέχοντες, θα κατατεθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

Άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε σύνδεση με τα κινήματα (οικον. Κρίση-εργασιακές σχέσεις, παιδεία, περιβάλλον, μετανάστες, θέματα υγείας, έμφαση στις πλευρές που αγγίζουν τη νεολαία).
Δημοκρατική επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση της έννοιας του μέλους ΣΥΡΙΖΑ-διπλή ένταξη για τα μέλη των συνιστωσών.
Έναρξη ανοικτού δημόσιου διαλόγου μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. Οι οριζόντιες δομές του ΣΥΡΙΖΑ (τοπικές , κλαδικές, θεματικές) να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη του Νοεμβρίου να λειτουργήσει σαν Πανελλαδική συνέλευση που να πάρει αποφάσεις με ψηφοφορίες.
Όλες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνονται με καθολική ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις
Εκλεγμένα όργανα που συντονίζουν και λογοδοτούν στο σώμα που τους εξέλεξε (εναλλαγή προσώπων, όριο στις θητείες)
Ισότητα στην πληροφόρηση. Δημοσιότητα στα πρακτικά όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ
Πλήρης οικονομική διαφάνεια (αναλυτικά στοιχεία για την διάθεση της κρατικής επιχορήγησης από το 2007, από ποια όργανα και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η διάθεσή της )
Όλοι οι πόροι από την κρατική επιχορήγηση περνούν στο ΣΥΡΙΖΑ
Σταδιακή αλλαγή του ρόλου των επαγγελματικών στελεχών, από καθοδηγητικό σε ρόλο τεκμηρίωσης και τεχνικής στήριξης.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Με στόχο ένα περιοδικό ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινάμε άμεσα ένα πρόπλασμα με θέμα : Πώς τοποθετούνται όλες οι συνιστώσες και οι επιτροπές (τοπικές, κλαδικές, θεματικές) του ΣΥΡΙΖΑ στα ερωτήματα που έθεσε η σημερινή σύσκεψη
Δήλωση Συμμετοχής-Καταγραφή όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης και τη λήψη των αποφάσεων. Για το σκοπό αυτό:
- Ανάρτηση εφαρμογής ανάλογης με αυτή της ”φόρμας υπογραφών για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ”, που υπάρχει ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ, ώστε να δηλωθούν συμμετοχές μέσω internet.

- Ανάθεση σε ένα σύντροφο από κάθε Τ.Ε., να διακινήσει ανάλογο έντυπο, στις συνελεύσεις των Τοπικών Επιτοπών που θα πραγματοποιηθούν έως την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, για τη συλλογή υπογραφών από όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

3. Σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης, κάθε επόμενο Σάββατο μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου πραγματοποιείται Ανοικτή Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ μελών με σκοπό να συμμετέχουμε στον προβληματισμό και τη διαμόρφωση θέσεων