Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση



ΠΑΣΑ: ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση

"Αυγή" - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2009

Την πρώτη δημόσια συζήτηση διαβούλευσης πριν από την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο διοργάνωσε το Σάββατο στο αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ η Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ). Το "παρών" έδωσαν πάνω από 150 άτομα, ενώ γόνιμος και πλούσιος ήταν ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε.

Στη συγκέντρωση, που είχε κεντρικό σύνθημα "ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του”, παραβρέθηκαν και μίλησαν αρκετοί ανένταχτοι και εκπρόσωποι συνιστωσών, ενώ με το τέλος της συζήτησης, οι απόψεις που διατυπώθηκαν απʼ όσους έκαναν παρέμβαση, παρουσιάστηκαν σε σχέδιο κειμένου σύνθεσης (υπάρχει ολόκληρη στο dosepasa.wordpress.com) που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για δημοκρατική επανίδρυση του εγχειρήματος και συμμετοχή των μελών του στις εσωτερικές διαδικασίες.

Το ερώτημα "πώς θα φύγουμε από τον ατομικισμό", έθεσε στην τοποθέτησή του ο Ευκλ. Τσακαλώτος (ΣΥΝ), προσθέτοντας ότι χρειάζεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα όργανα.

Η Ελ. Πορτάλιου (ΑΚΟΑ) αναρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, όπως χαρακτηρίστηκε "νίκη" και συμπλήρωσε πως "πρέπει να πάρουν τον λόγο οι άνθρωποι από τη γειτονιά, να μιλήσουν και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτή είναι η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι της βιοπάλης".

Ο Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ υπογράμμισε ότι "χρειάζεται πολιτικός προσδιορισμός για να μπούμε οι συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών", περιέγραψε "έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τις εκλογές" και ζήτησε "όλα τα χρήματα να πηγαίνουν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις συνιστώσες".

"Μοναδικό στην ιστορία της ελληνικής αριστεράς", χαρακτήρισε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ο Τ. Πανταζίδης (Οικοσοσιαλιστές) καθώς όπως υποστήριξε "ακόμα και το ΕΑΜ και η ΕΔΑ, είχαν αποκλεισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όλους όσους θέλουν να είναι σʼ αυτόν". Παράλληλα πρόσθεσε πως "οι συνιστώσες έχουν να παίξουν ρόλο, δεν γίνεται όμως οι χιλιάδες σύντροφοι που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απλοί χειροκροτητές και να μην συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων".

Η Μ. Μπαρσέφκι (ΡΟΖΑ) είπε ότι "δεν έχει κατακτηθεί η λογική να δημιουργηθεί ένα μάξιμουμ προϋποθέσεων όσμωσης των μελών με κάρτα μελών" και χαρακτήρισε "μεγάλη ευκαιρία" την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου.

Ο Κ. Χάλαρης από το Ξεκίνημα είπε ότι οι πρωτοβουλίες της ΠΑΣΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση και προέτρεψε την Πρωτοβουλία να βρει "κοινό τρόπο συντονισμού" με το 2ο Κύμα.

"Πρέπει να βρούμε ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά" επισήμανε ο Μ. Σπαθής (ανένταχτος), ενώ σημείωσε ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον αν δεν εκμεταλλευτεί τώρα την ευκαιρία να συγκροτηθεί σε νέο πολιτικό υποκείμενο.





Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009


ΠΑΣΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του
Η πρώτη μετεκλογική συγκέντρωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το περασμένο Σάββατο.
Η Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ) ήταν διοργανώτρια, ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Στόχος ήταν να γίνει δημόσια συζήτηση εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Νοεμβρίου, γι' αυτό είχε και τον γενικό τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του». Το επόμενο Σάββατο η συζήτηση θα συνεχιστεί, στο αμφιθέατρο Γκίνη του ΕΜΠ.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες.

* Ο Τάσος Πανταζίδης από τους Οικοσοσιαλιστές χαρακτήρισε «μοναδικό το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς». Οπως είπε, «ακόμα και το ΕΑΜ και η ΕΔΑ είχαν αποκλεισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όλους όσοι θέλουν να είναι σ' αυτόν».

* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον ΣΥΝ (Κοκκινοπράσινο Δίκτυο) είπε ότι μεταξύ των θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πώς θα φύγουμε από τον ατομικισμό, στις τοπικές ανοιχτές πρωτοβουλίες, με μέλη, με συνέδρια, με εκλογές οργάνων. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει λόγο στα ενδιάμεσα όργανα....

* Η Μάνια Μπαρσέφκι από τη ΡΟΖΑ, χαρακτήρισε την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο, «μια μεγάλη ευκαιρία». Είπε ακόμη ότι «δεν έχει κατακτηθεί η λογική να δημιουργηθεί ένα μάξιμουμ προϋποθέσεων ώσμωσης των μελών».

* Η Ελένη Πορτάλιου από την ΑΚΟΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Πού βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύτηκε ως μικρή νίκη, όμως είναι νίκη;».

* Ο Νίκος Γαλάνης από την ΚΟΕ περιέγραψε «έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ» πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, «λόγω ιδιότυπου καθεστώτος υπάρχει αμηχανία και κρίση εμπιστοσύνης». Ζήτησε επίσης «όλα τα λεφτά να πηγαίνουν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στις συνιστώσες».

* Ο Κυριάκος Χάλαρης από το Ξεκίνημα χαρακτήρισε της πρωτοβουλίες της ΠΑΣΑ προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είπε ότι το 2ο Κύμα (Ξεκίνημα, Οικοσοσιαλιστές και Κόκκινο) και η ΠΑΣΑ πρέπει «να βρουν κοινό τρόπο συντονισμού» πριν από τη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου.