Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Με την επιτυχημένη εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Πάσα ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μετεκλογική συνάντηση ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ με τίτλο “Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του” που διοργανώθηκε από την ΠΑΣΑ σήμερα Σάββατο 10/10 στο αμφιθέατρο Γκίνη. Η εκδήλωση εξελίχθηκε στην πρώτη δημόσια συζήτηση διαβούλευσης πριν από την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου που συντόνισε την εκδήλωση:

1. Παρευρέθηκαν περισσότερα από 150 άτομα από την Αθήνα και άλλες περιοχές.

2. Έγιναν 2 γραπτές παρεμβάσεις συντρόφων και 26 προφορικές. Το 65% από άντρες και το 35% από γυναίκες

3. Παραυρέθηκαν 7 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι ή στελέχη από όλες τις συνιστώσες του και πολλοί υποψήφιοι βουλευτές του.

4. Οι παρεμβάσεις καταγράφτηκαν σε πρακτικά και θα αναρτηθούν σε αυτό το μπλογκ με νεώτερη ανάρτηση. Συντάχθηκε κείμενο συμπερασμάτων με 12 σημεία-προτάσεις που διαμορφώθηκαν από την συζήτηση. Οι προτάσεις θα αναρτηθούν αργότερα στο wiki για την συνδιαμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ για να τύχουν της συλλογικής επεξεργασίας πριν σταλθούν στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάθηκε η εβδομαδιαία οργάνωση παρόμοιων συναντήσεων για επί μέρους επεξεργασία των θέσεων μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και για την συζήτηση επί μέρους θεμάτων που αναδείχτηκαν.

5. Στην εκδήλωση μοιράστηκε από την ΠΑΣΑ έντυπη έκδοση με τις μέχρι σήμερα διαμορφωμένες θέσεις στο wiki επί του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ http://dosepasaorganotika.pbworks.com/. Οι περισσότεροι από όσους παρέμβηκαν θεώρησαν τις μέχρι τώρα στο wiki διαμορφωμένες θέσεις καλές σαν βάση συζήτησης και καλούν όλους να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωσή του.

6. Το κόστος της εκδήλωσης και της έκδοσης ανήλθε στα 610 ευρώ και καλύφθηκε από τους συμμετέχοντες (περίσσεψαν 150 ευρώ)

7. Η συζήτηση κρατήθηκε εντός του αρχικά συμφωνημένου χρόνου των 3 ωρών και όλες οι παρεμβάσεις εντός του 7λέπτου όπως συμφωνήθηκε στην έναρξή της.

Η ΠΑΣΑ ευχαριστεί όλους για την συμμετοχή τους αλλά και για το υψηλό επίπεδο της συζήτησης.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ σ. ΤΑΣΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ.

• Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» αναγνωρίζουν ως πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες, τόσο του «Δεύτερου Κύματος» στο οποίο συμμετέχουμε, όσο και της «Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά» και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους. Για τον σκοπό αυτό, διαθέτουμε την εφημερίδα και το ιστολόγιό μας για προβολή των θέσεών τους, καθώς κινούνται προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ των μελών, την οποία επιθυμούμε.
• Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοναδικό στην ιστορία της ελληνικής αριστεράς, καθώς ακόμα και το ΕΑΜ και η ΕΔΑ, είχαν αποκλεισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει όλους όσους θέλουν να είναι σ’ αυτόν. Αυτόν τον πλουραλισμό των ιδεολογικών θέσεων ,τακτικών διαφορών και εναλλακτικών πολιτικών προτεραιοτήτων, αντί να τον εκμεταλλευτούμε και να τον αναδείξουμε ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τον καταστήσαμε συνεκτικό πρόβλημα. Αιτία ήταν η κάκιστη ενδοσυριζική λειτουργία μας. Οι θέσεις της ΠΑΣΑς κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση για μια οργανωτική αναδιάρθρωση που θα λύσει πολλά προβλήματα.
• Είναι άδικη η επίθεση που γίνεται από συντρόφους «ανένταχτους» (αν και ο όρος δεν είναι δόκιμος καθώς είμαστε όλοι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν απέχουμε από τα πράγματα της Αριστεράς) προς τις συνιστώσες. Οι συνιστώσες υπάρχουν γιατί έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, άλλες ιδεολογικές τοποθετήσεις και καταβολές και τακτικές επιλογές. Είναι άδικο να λένε εδώ σύντροφοι πως οι συνιστώσες δημιουργούνται από κάποιους, μαζί με τους θείους και τα ξαδέλφια τους, μόνο και μόνο για να βάλουν «χέρι» στην κρατική χρηματοδότηση. Αν μιλήσω για μας, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το 2007 που μπήκαμε ως «Οικολογική Παρέμβαση» αλλά και τώρα ως «Οικοσοσιαλιστές». Είχαμε υπογράψει τότε και έγγραφο με το οποίο δηλώναμε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε χρήματα. Θα πάρουμε πρώτη φορά χρήματα τον Μάρτιο του 2010 και θα θέλαμε γι’ αυτό να δημοσιοποιήσουμε και την συμφωνία για την κατανομή.
• Οι συνιστώσες έχουν να παίξουν ρόλο, δεν γίνεται όμως οι χιλιάδες σύντροφοι που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απλοί χειροκροτητές και να μην συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Επίσης δεν γίνεται να συντηρούν γραφεία και να καλύπτουν οικονομικά εκδηλώσεις από το υστέρημά τους, τη στιγμή που ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για αμφίβολης στόχευσης προβολές κλπ. Πρέπει η κρατική χρηματοδότηση να στηρίζει και τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ.
• Παράλληλα, με ενοχλεί η υποκρισία κάποιων που τώρα ανακάλυψαν τον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών». Τα έργα τους όμως, φωνάζουν τόσο δυνατά που δεν μας αφήνουν να ακούσουμε τα λόγια τους». Θα δούμε στη συνέχεια το ρόλο του καθενός από μας.
• Πολλοί από τους ανθρώπους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, απλά του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και περιμένουν με «το δάκτυλο στη σκανδάλη» αν δεν υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε. Επειδή πιστεύω πως η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι μια δύσκολη περίοδος με διάψευση προσδοκιών και αγώνες, έχει σημασία να δημιουργήσουμε έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ για να αποτελέσει την αντιπολίτευση από τα αριστερά και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με αναβάθμιση του ρόλου των μελών μέσα σ’ αυτόν.