Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα 14.10.2009

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από την περασμένη Παρασκευή (2-10-2009) το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα φιλοξενεί στη χώρα μας την αντιφασιστική οργάνωση AKuBiZ που αγωνίζεται για την διερεύνηση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη και την πλήρη αποφασιστικοποίηση της Γερμανίας. Στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνει και την καταβολή των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία εξαιτίας των εγκλημάτων των ναζί στις κατεχόμενες κατά την περίοδο 1939-1945 χώρες και την ανθρωπιστική μεταχείριση των οικονομικών προσφύγων από τις φτωχές χώρες προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ειδικότερα για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις για καταστροφές και λεηλασίες, εξόφληση του κατοχικού δανείου, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν από ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και αποζημίωση θυμάτων των στρατευμάτων κατοχής και ιδιαίτερα προς τους κατοίκους των 89 Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα, η οργάνωση αυτή αποδέχεται όλα τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου και συμπαραστέκεται ενεργά στο δίκαιο αγώνα μας.
Για τη διαμόρφωση της άποψής τους αυτής επισκέπτονται μαρτυρικούς δήμους (Καλάβρυτα, Δίστομο, Καισαριανή, Νίκαια) και τόπους εκτελέσεων και μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στη γερμανική κοινή γνώμη με διαλέξεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις (σχεδιάζεται η διοργάνωση Συνεδρίου στη Γερμανία).
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου (αίθουσα Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος) μίλησαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μανόλης Γλέζος και Ευάγγελος Μαχαίρας οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τους Γερμανούς αντιφασίστες για την επίσκεψή τους στη χώρα μας και τον αγώνα τους υπέρ των αιτημάτων μας, παρουσίασαν αναλυτικά το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την πορεία της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, εκ μέρους της γερμανικής αντιπροσωπείας μίλησε ο Steffen Richter, ο οποίος αναφέρθηκε στις εντυπώσεις τους από τους μαρτυρικούς τόπους που επισκέφθηκαν και υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν με μεγαλύτερη ένταση στο εξής, την εκπλήρωση των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της» και δήλωσε ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη υποστήριξή μας στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου και των οικογενειών των θυμάτων».
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τις εφημερίδες Έθνος της Κυριακής, Καθημερινή, Αδέσμευτος Τύπος, Ριζοσπάστης και του τηλεοπτικού σταθμού TVXS και ακολούθησε ανοικτός διάλογος.
Μετά τις επισκέψεις σε μαρτυρικούς δήμους, τη συνάντηση στη Βουλή της ομάδας των νέων αντιφασιστών και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη γνωριμία με Έλληνες αντιστασιακούς και τη σημερινή συνέντευξη τύπου θα ακολουθήσει αύριο Πέμπτη 15.10.2009 στις 11 πμ συμβολική περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας και επίδοση διαβήματος στον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Επίσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πριν την αναχώρησή τους (απόγευμα Παρασκευής ) οι Γερμανοί αντιφασίστες θα επισκεφθούν το νέο μουσείο της Ακρόπολης.


Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μανώλης Γλέζος Ευάγγελος Μαχαίρας


Τηλ. επικοινωνίας
6937 013 391 Δαμιανός Βασιλειάδης
6944 738524 Γιάννης Μαύρος
6955 474871 Αριστομένης Συγγελάκης